Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 februarie 2014, 15:32 Diaspora moldovenească views 14284
Poveşti populare pentru copiii moldovenilor din Canada
Foto: trm.md
04 februarie 2014, 15:32 Diaspora moldovenească views 14284

Poveşti populare pentru copiii moldovenilor din Canada

Aliona Munteanu, concetăţeancă de-a noastră stabilită cu traiul în Canada, a lansat proiectul „Ora Poveştilor". Astfel, copiii migranţilor moldoveni au posibilitatea să asculte poveşti populare, prezentate de actriţă, în fiecare zi de duminică a lunii februarie.

- Ce prezintă proiectul „Ora Poveştilor"?

- În fiecare duminică din luna februarie, la Biblioteca Națională din Montreal, va avea loc „Ora Poveştilor". Astfel, copiii sînt invitaţi să asculte două poveşti în limba română (moldovenească) şi o poveste în limba franceză. De fiecare dată, va fi o tematică specifică. De exemplu, în prima duminică, copiii au fost îmbrăcaţi în haine naţionale, în a doua – vor fi prinţi şi prinţese, apoi vor fi deghizați şi în piraţi, iar în ultima duminică, vom îmbrăca straie alb şi roşu pentru că ne apropiem de luna martie. Deşi sîntem departe de casă, respectăm tradiţiile şi obiceiurile noastre. Eu, cel puţin, încerc să le transmit acele valori ale noastre prin „Ora Poveştilor".

- Care sînt poveştile pe care alegeţi să le prezentați micuţilor din Canada?

- Mama mea, fiind bibliotecară în satul Zaim, mi-a expediat mai multe cărţi cu poveşti. Astfel, le putem prezenta chiar poveşti moldovenești. Eu sînt cea care selectează poveştile, eu îmi aleg repertoriul. Prezentarea e foarte animată, cu multe marionete. Totul e foarte dinamic. Sînt deja doi ani de zile de cînd promovăm acest proiect.

- Cît de receptivi sînt copiii la „Ora Poveștilor"?

- Copiii sînt foarte mulţumiţi. Mă bucur că şi departe de casă sînt apreciată de comunitatea noastră. Întotdeauna este plină sala şi asta mă bucură foarte mult . Chiar şi unii copiii originari din Quebec au venit să asculte poveşti moldovenești la „Ora Poveştilor".

Aliona Munteanu s-a născut în satul Zaim din raionul Căuşeni în familia lui Nicolae, (muzician) și Nina Munteanu (bibliotecară). După ce a absolvit gimnaziul din sat, Aliona a mers la studii în România. În perioada 1999-2003, ea a învățat la liceul „Stefan Procopiu" din Vaslui, apoi, între anii 2003-2004 a studiat la Universitatea de Arte „George Enescu" din Iași. În perioada 2004-2007, studiază și absolvește facultatea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale" din București. Moldoveanca a jucat în mai multe producţii cinematografice printre care filmul „Schimb Valutar" în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Canada , moldovenii , cultura , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
1076 locuitori

Alcedar este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alcedar, Curătura și Odaia. Satul Alcedar este situat pe malul drept al rîului Nistru, la o distanță de 12 km de oraşul Şoldăneşti şi la 127 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Alcedar este atestat pentru prima în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.