Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 iunie 2014, 15:36 Diaspora moldovenească views 23374
Moldovenii vor putea dobîndi cetăţenia FR prin procedură simplificată doar plecînd în Rusia
Foto: tv7.md
02 iunie 2014, 15:36 Diaspora moldovenească views 23374

Moldovenii vor putea dobîndi cetăţenia FR prin procedură simplificată doar plecînd în Rusia

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de procedura simplificată de dobîndire a cetăţeniei ruse, instituită din 1 aprilie 2014, numai după ce vor pleca pe teritoriul Rusiei şi se vor pune la evidenţă migraţională acolo, a anunţat la o întîlnire cu jurnaliştii Tamara Roşina, reprezentantă a Serviciului Federal de Migraţiune de pe lîngă ambasada Federaţiei Ruse în R.Moldova.

Funcţionara a menţionat că în ultimele luni, numărul de cetăţeni ai Moldovei care solicită cetăţenia Federaţiei Ruse a crescut.

Roşina a subliniat că cetăţenii străini pot fi declaraţi "purtători ai limbii ruse", dacă aceste persoane sau rudele lor pe linie ascendentă au locuit sau locuiesc permanent pe teritoriul Rusiei sau pe un teritoriu care a făcut parte din Imperiul Rus sau URSS.

"Cetăţeanul trebuie să plece obligatoriu pe teritoriul Rusiei, să se pună la evidenţă la SFM şi să depună cererea de urmare a interviului, pe baza rezultatelor căruia va fi recunoscut "purtător al limbii ruse". Comisia pentru interviu este formată de SFM al Rusiei şi organele teritoriale ale acestuia. În acelaşi timp, cetăţeanul străin care pretinde cetăţenia FR trebuie să depună cerere de renunţare la cetăţenia altei ţări. Termenul de dobîndire a cetăţeniei va dura pînă la trei luni", a precizat ea.

Legea nouă a exclus procedura anterioară de acordare a permisului de şedere.

La situaţia din 27 mai, în Rusia, potrivit datelor SFM, s-ar fi aflat 582 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea cărora muncesc în această ţară, în special, în Moscova şi regiunea Moscova, şi Sankt Petersburg. În anul 2014, 16 mii de cetăţeni ai Moldovei au primit interdicţie de intrare în Federaţia Rusă.

Sursa: tv7.md

Cuvinte cheie:

Rusia , moldovenii , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
841 locuitori

Obreja Nouă este un sat din cadrul comunei Obreja Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 841 de oameni. Satul Obreja Nouă a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.