Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 iunie 2014, 14:37 Diaspora moldovenească views 11139
16 iunie 2014, 14:37 Diaspora moldovenească views 11139

Un moldovean a fost decorat de Putin cu Premiul de Stat al Rusiei


Foto: noi.md

De Ziua Națională a Rusiei în Kremlin au fost premiați laureații Premiului de Stat al Federației Ruse în domeniul literaturii și artei pe anul 2013. Printre aceștea se numără regizorul și autorul scenariului filmului artistic „Legenda nr. 17", Nicolai Lebedev, care este originar din Chișinău, transmite NOI.md.

De menționat că, anterior, pelicula despre legendarul hocheist Valeri Harlamov a fost menționată cu premiul „Vulturul de Aur", premiul publicului la festivalul de filme „Kinotavr", precum și Premiul mare la festivalul „Volokolamskii rubej".

„Este un om cu o capacitate de muncă și o perseverență extraordinară, dacă și-a pus ceva în gînd va face totul sau chiar un pic mai mult, dar își va atinge scopul. Și toate acestea fără relații sau protecție din partea cuiva. Totodată, el este o persoană foarte cumsecade, lucru rar întîlnit în colectivele de creație". Astfel l-a caracterizat pe colegul și finul său Nicolai Lebedev jurnalista Iulia Semionova, care a amintit că acesta este deja al doilea Premiu de Stat al Rusiei primit de regizor, primul fiind obținut pentru pelicula „Zvezda".

„Încă o mică trăsătură care îl caracterizează pe Nicolai. În una din peliculele sale a invitat-o pe minunata actriță Eugenia Todorașco, artistă a poporului din Moldova, care cu părere de rău nu mai este printre noi. Ei s-au împietenit. În ultimile zile din viață, cînd era internată în spital, Nicolai o telefona zilnic și se interesa de starea ei, iar cînd actrița a murit el a lăsat totul și a venit la înmormîntare. Iar atunci cînd vine în Chișinău Nicolai neapărat trece pe la profesoara lui iubită", povestește Iulia Semionova.

„Despre acest om se pot povesti multe lucruri frumoase, dar nu pot să nu remarc că toate reușitele pe care le-a avut și încă le va avea le datorează soției Irina, care a fost alături de el atunci cînd era fără bani, fără masă și fără casă. Talentul lui plus dragostea și răbdarea ei – iată care este secretul succesului lui Nicolai Lebedev. Nu pot să nu amintesc că ziua în care Nicolai a primit Premiul de Stat a fost nu doar Ziua Națională a Rusiei, dar și ziua nunții laureatului. Ne putem mîndri cu pămînteanul nostru", a declarat Semionova.
 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

distinctie , Rusia , Moldova , regizor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1483
Populația:
451 locuitori

Unchiteşti este un sat din cadrul comunei Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Florești și la km de 152 Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 451 de oameni. Satul Unchitești a fost menționat documentar în anul 1483.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.