Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 octombrie 2014, 15:51 Diaspora moldovenească views 9389
Migranţii moldoveni din Lituania vor beneficia de garanții sociale
Foto: tv7.md
02 octombrie 2014, 15:51 Diaspora moldovenească views 9389

Migranţii moldoveni din Lituania vor beneficia de garanții sociale

Moldova şi Lituania au semnat, ieri, Acordul privind securitatea socială, care reglementează acordarea bilaterală a pensiilor, a ajutorului de deces şi a pensiilor de incapacitate de muncă.

Astfel, documentul prevede că moldovenii încadraţi în câmpul muncii în Lituania vor putea primi pensie calculată pentru perioada de cotizare realizată în acest stat.

Acordul semnat de Moldova şi Lituania este al unsprezecelea document privind securitatea socială, încheiat până în prezent de ţara noastră. Anterior, Executivul de la Chişinău a semnat Acorduri de securitate socială cu România, Luxemburg, Austria, Estonia,Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Portugalia. În prezent, se duc negocieri cu Grecia, Italia, Spania şi se finalizează pregătirile pentru semnarea Acordului cu Turcia.

Fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată pentru perioada de muncă realizată pe teritoriul propriu şi o va transfera beneficiarului în statul lui de domiciliu.

Acordul şi Aranjamentul Administrativ vor intra în vigoare conform procedurii, în a treizecea zi din data în care a avut loc schimbul instrumentelor de ratificare.

Sursa: tv7.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
1194 locuitori

Hăsnăşenii Noi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hăsnășenii Noi și Lazo. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Drochia și la 171 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1194 persoane. Satul Hăsnăşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1896.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.