Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 decembrie 2014, 10:24 Diaspora moldovenească views 11252
Datinile moldoveneşti au prins viață la Atena
Foto: trm.md
30 decembrie 2014, 10:24 Diaspora moldovenească views 11252

Datinile moldoveneşti au prins viață la Atena

Moldovenii din Republica Elenă s-au întrunit în cadrul celei de-a doua ediţii a matineului dedicat copiilor comunităţii moldoveneşti cu genericul „A venit Crăciunul şi Anul Nou!". Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis".

Invitații de onoare ai evenimentului au fost Valentin Ciumac, ambasadorul Republicii Moldova în Grecia și Maltezos Dora, reprezentantul Clubului UNESCO din Pireu și Insule.

Solicitată de trm.md, Svetlana Lisagor-Vergis, președinta Uniunii de prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis" a spus că matineul a fost o adevărată sărbătoare atât pentru copiii, cât și pentru părinți pentru că s-au prezentat obiceiuri și datini specifice regiunilor Moldova și Bucovina precum: colinde, urături, jocul caprei, jocul ursului și obiecte tradiționale precum: clopoțeii, buhaiul, țapul, măștile pentru ceata ursului și jocul caprei.

„La eveniment au participat peste 35 de copii și adolescenți. Foarte activ au participat și părinții acestora care s-au bucurat și s-au distrat alături de copiii lor, cu același entuziasm copilăresc și nostalgie după sărbătorile petrecute acasă", a menționat organizatoarea evenimentului.

Scopul organizării matineului a fost de a promova obiceiurile sărbătorilor de iarnă, valorile culturale și spirituale a Republicii Moldova și de a transmite și inspira copiii, prin reflectarea tradițiilor, dragostea de țară, respectul pentru patrimoniul cultural al țării de origine și desigur de a consolida comunitatea moldovenilor din Atena.

Copiii moldovenilor au recitat poezii, au cântat, au colindat și au prezentat dansuri pregătite sub conducerea coregrafilor Elina Stibeliscaia și Igor Sprincean.

Surpriza serii au fost participanții taberei „DOR 2014", organizată de Biroul pentru Relații cu Diaspora, care au venit la serată cu o urătură specială.

Ambasadorul Valentin Ciumac, în mesajul său, a felicitat diaspora moldovenească cu sărbătorile de iarnă și a acordat Diplome de Excelență membrilor activi ai Uniunii de Prietenie Moldo-Elenă „Alexandru Ipsilantis". Aceștia au fost nominalizați astfel pentru participare activă în acțiuni destinate cultivării spiritului civic și a sentimentului patriotic în rândul comunității moldovenești din Republica Elenă și pentru contribuția deosebită adusă la promovarea valorilor culturale, a tradițiilor și folclorului Republicii Moldova.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

diaspora , Grecia , sarbatoare , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.