Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
12 ianuarie 2015, 16:21 Diaspora moldovenească views 12874
MK: Rusia este amenințată de plecarea masivă a lucrătorilor migranți
Foto: mk.ru
12 ianuarie 2015, 16:21 Diaspora moldovenească views 12874

MK: Rusia este amenințată de plecarea masivă a lucrătorilor migranți

Economia Federației Ruse este amenințată de plecarea masivă a lucrătorilor migranți. Criza influențează negativ piața forței de muncă ieftine din această țară. Tadjicii, uzbecii și moldovenii fug de pe corabia care se scufundă. Fenomenul deja a paralizat mai multe șantiere de construcții și întreprinderi, scrie publicația mk.ru, citată de UNIMEDIA.

Jurnaliștii ruși au investigat situația pieței muncii de după Anul Nou. Angajații aeroporturilor și gărilor feroviare observă un reflux masiv de imigranți în perioada sărbătorilor de Anul Nou. Șantierele de construcții sunt stopate, salarii sunt achitate cu întârziere, iar cursul actual al rublei și situația generală din Rusia îi face pe migranți să rămână în țările lor de origine. Criza din Rusia influențează inclusiv asupra migranților moldoveni.

„La noi au lucrat moldovence. În ajun de Crăciun toate au plecat, au promis că se vor întoarce, dar deocamdată nu revin. Localnicii nu acceptă să lucreze aici, nu cunosc tehnologia, nici măcar salarii nu sunt atractive. Dacă în zilele următoare nu vom găsi pe nimeni, întreprinderea va rămâne fără legume", spune o angajată a unei întreprinderi agricole din regiunea Moscovei.

„Sunt adesea întrebat de ce nu-i angajez pe ruși. Problema nu e că doresc să economisesc, chiar dacă moldovenii acceptă un salariu de 20 de mii de ruble, în timp ce rușii – 30 de mii. Rușii nu vor să lucreze pe un șantier de construcții nici dacă le propui un salariu majorat, fără zile de odihnă, fără concediu, asigurare medicală și alte beneficii sociale? Uzbecii, tadjicii și moldovenii acceptă astfel de condiții!", spune Serghei, diriginte de șantier al unei companii mari de construcție din Nijni Novgorod.

Rusia acceptă anual peste 10 milioane de muncitori migranți. Puțin probabil că așa țări precum Republica Moldova, Kîrgîzstan, Ucraina, Tadjikistan, Armenia și Uzbekistan sunt pregătite să-i asigure cu locuri de muncă pe toți cetățenii care vor decide să rămână acasă, mai scrie sursa citată.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

Rusia , migratie , moldovenii , criza

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
3186 locuitori

Zubreşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Zubreşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3186 de oameni. Satul Zubrești a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.