Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 februarie 2015, 10:18 Diaspora moldovenească views 9142
Bloomberg: Topul statelor cu cele mai mari scăderi ale prețurilor
09 februarie 2015, 10:18 Diaspora moldovenească views 9142

Bloomberg: Topul statelor cu cele mai mari scăderi ale prețurilor

Riscul deflatiei a fost laitmotivul anului 2014, in special in Europa, iar pentru 2015, analistii intervievati de Bloomberg anticipeaza ca opt tari din Europa se vor confrunta cu acest pericol. Unul dintre motive este scaderea preturilor petrolului.

In urma cu doar cateva saptamani, analistii prognozau ca 2015 va fi primul an dupa 2008 cand nicio tara din lume nu va inregistra deflatie anuala, dar perceptia lor s-a schimbat din cauza continuarii declinului cotatiilor petrolului si a incertitudinilor politice si economice din Grecia si zona euro.

In total, opt tari europene vor fi aproape de deflatie in acest an. In cateva dintre aceste tari, respectiv Bulgaria, Croatia, Grecia, Polonia, Spania si Suedia, scaderea preturilor a fost o regula pentru cel putin sase luni din 2014. In alte tari, deflatia va fi mai mult un risc decat o stare de fapt pe termen lung.

In Italia si in ansamblul zonei euro, preturile ar urma sa scada cu 0,1%-0,2% in primul trimestru, dar vor incheia anul cu o usoara crestere.

Estimarile Comisiei Europene publicate joi sunt mai pesimiste decat prognoza precedenta, indicand deflatie atat pentru Italia cat si pentru intreaga zona euro, in 2015.

Elvetia risca si ea scaderea preturilor, fiind probabil sa surclaseze Bulgaria ca tara cu cea mai mare deflatie.

Analistii prognozeaza ca Elvetia, Grecia si Spania vor consemna in acest an cele mai mari scaderi ale preturilor.

Statele Unite nu se afla pe lista oficiala a tarilor amenintate de deflatie realizata de analisti, dar sunt totusi in zona de pericol. Bank of America Merrill Lynch anticipeaza pentru acest an o scadere medie a preturilor de consum din Statele Unite de 0,5%.

Pentru Belgia, Estonia, Germania si Thailanda analistii nu anticipeaza deflatie trimestriala sau anuala, cu toate ca au inregistrat scaderi ale preturilor in ianuarie.

Sursa: www.incont.ro

Cuvinte cheie:

deflație , zona euro , preţ , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1519
Populația:
650 locuitori

Luceşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Luceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Lucești a fost menționat documentar în anul 1519.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.