Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 martie 2015, 16:49 Diaspora moldovenească views 13110
Expoziție de ii și costume populare la Varșovia (FOTO)
11 martie 2015, 16:49 Diaspora moldovenească views 13110

Expoziție de ii și costume populare la Varșovia (FOTO)

La 10 martie curent, la Varșovia a avut loc ceremonia de vernisare a expoziției de ii., Această acțiune face parte din programul sărbătoririi Mărțișorului în Republica Polonă. Realizarea acestei expoziții a fost posibilă urmare unei colaborări frumoase a organizatorilor evenimentului - Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Republica Polonă, Casa Portului Popular "Casa Cristea" din Republica Moldova și a Muzeului Național de Etnografie din Varșovia. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și organizații internaționale cu sediul la Varșovia, ministerului culturii din RM și Polonia, ai ministerului de externe polon, ai autorităților publice locale și mass-mediei poloneze.

Expoziţia prezintă peste 35 de ii create recent în atelierele Casei Portului Popular "Casa Cristea" din Republica Moldova și va fi deschisă vizitatorilor pînă pe 15 martie curent. Ele demonstrează tendinţele spre reactualizarea bogăţiei costumului tradiţional şi relevă interesul tot mai crescut al societăţii în ultimii 20 de ani de a purta costumul naţional. Fiind cel mai mare atelier de confecționat ii și costume tradiționale (întrunind peste 45 de meșterițe), Casa Portului Popular „Casa Cristea", condusă de meşterul popular Maria Cristea şi-a asumat rolul de a studia şi promova costumul tradiţional şi a face accesibile cele mai variate vechi tehnici de confecţionat costumul popular pentru oameni cu diferite preocupări în societate – conducători ai ansamblurilor folclorice, intelectuali, interpreţi de folclor, meşteri populari, învăţători de educaţie tehnologică, profesori, profesionişti din sfera culturii, tineri şi oameni de toate vîrstele.

De asemenea, în cadrul expoziției sînt expuse 8 costume populare vechi, din patrimoniul moldovenesc și românesc, etalînd astfel opera mai multor generaţii de creatori, cristalizată într-un spaţiu cultural timp de secole. Astfel, vizitatorului are ocazia de a păși în istorie și a reveni la contemporanietate urmare călătoriei în timp la care îndeamnă vechile costume așezate față în față cu cele create recent.

Vizitatorii expoziției au posibilitatea de a cunoaște practicile culturale asociate Zilei de 1 martie din Republica Moldova, precum și a admira galeria foto ce prezintă diverse evenimente cuturale ce promovează ia ca patrimoniu cultural național, printre care Festivalul Iei, șezători și ateliere de confecționat ii, ce îndeamnă societatea să poarte costumul popular cu demnitate şi bucurie, pregătite de către reprezentantul Ministerului Culturii RM, Corina Rezneac.

Pe marginea vernisajului a fost organizată o mică recepție, vizitatorii avînd posibilitatea de a degusta vinuri moldovenești împreună cu gustări tradiționale – sărmăluțe și învîrtite moldovenești.

Programul dedicat sărbătorii primăverii Mărțișor va fi completat de ateliere pentru copii (de confecţionare a mărţişoarelor și de însuşire a diferitor tehnici de broderie) și un atelier de confecționat ii, susținut de meșterul popular Maria Cristea.

Sursa: www.facebook.com

Cuvinte cheie:

costum popular , expoziție , Polonia , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
190 locuitori

Bisericani este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află pe malul stîng al Prutului, la 25 km de oraşul Glodeni şi la 160 km de Chișinău. Satul Bisericani a fost menționat documentar în anul 1559. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 190 de oameni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.