Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 ianuarie 2015, 12:34 Diaspora moldovenească views 16572
09 ianuarie 2015, 12:34 Diaspora moldovenească views 16572

Moldoveanul care a adus țambalul în Canada


Alexandru Șura cîntă la țambal de la 10 ani, a participat la zeci de concerte și concursuri în care a reprezentat Moldova. Vine dintr-o familie de muzicieni.  Studiile muzicale le-a făcut la liceul „Ciprian Porumbescu", apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, studiind pianul, după care a ales  definitiv țambalul. La 16 ani Alexandru Șura a susținut deja primul său concert cu Orchestra Simfonică Națională.

 În 2008 Alexandru Șura s-a mutat în Canada, unde continuă să cînte la țambal. Pentru a se integra mai bine în societatea de peste ocean urmeză studiile în compoziție la Universitatea din Montreal. Alexandru Șura a participat la diverse evenimente muzicale ca Festivalul de Jazz din Montreal, a fost invitat special în concertele Orchestrei simfonice a Universității din Montreal și ale „Musicians of the World Symphony Orchestra", dar și în spectacole organizate de diaspora moldovenească din Canada.

Țambalagiul Alexandru Șura consideră că Canada este o țară care îi oferă fiecăruia o șansă să se realizeze, trebuie doar să muncești mult și să ai un pic de noroc.

 

 

Sursa: elaborat după materialele publicate pe pentruea.md

Cuvinte cheie:

interpret , moldovenii , Canada

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2079 locuitori

Cobusca Veche este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobusca Veche și Floreşti. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2079 de oameni. Satul Cobusca Veche a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.