Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 iulie 2016, 15:03 Diaspora moldovenească views 13220
O moldoveanca a deschis un azil de batrini in Arizona
26 iulie 2016, 15:03 Diaspora moldovenească views 13220

O moldoveanca a deschis un azil de batrini in Arizona

O moldoveancă originară din satul Mileștii Mici a reușit să-și deschidă propria afacere în Arizona. Acum, casă ei a devenit un azil pentru îngrijirea bătrînilor americani, unde găsesc liniște, servicii de înaltă calitate și multă dragoste.

Efimia Climov a emigrat în SUA acum 10 ani și a decis să ia viața de la capăt. Ușurința de a face față dificultăților în viață, caracteristică emigranților moldoveni, a ajutat-o să învețe o nouă limbă pentru a se integra mai bine în comunitatea americană.

"Este aceeași casă, ei devin parte din familia mea, e la fel cum ai înfia copii. Din păcate, bătrînii noștri din Moldova nu-și permit să locuiască în case de lux. Sperăm că Guvernul se va gîndi și la ei", explică Efimia.

Așa cum micile afaceri în SUA sîntpopulare și ușor realizabile, Efimia a fost impresionată de oportunitățile economice și de business pe care le-a oferit pînă acum statul american. În scurt timp, a decis să înființeze chiar în propria sa casă un azil privat de bătrîni.

Serviciul de îngrijire a bătrînilor americani nu este unul ușor, dar nici prea complicat pentru cei care doresc să inițieze o astfel de afacere. Munca zilnică administrativă, evidența fișierelor medicale și coordonarea vizitelor pentru persoanele vîrstnice a ajutat-o pe Efimia să înțeleagă mai bine sistemul de îngrijire american.

"Autoritățile americane mereu îți ajută, ușile sîntdeschise pentru a dezvolta afaceri. Sperăm că mai mulți tineri vor reuși și în Moldova să deschidă propriile afaceri. Pe internet te informezi despre toată documentația. Decît să facem un business în țara unde nu ne-am născut este un mare păcat cînd nu îl poți realiza la tine acasă. La noi trebuie să dai mită la fiecare pas," a mai adăugat Efimia.

Și asta nu este tot, în fiecare săptămînă beneficiarii casei de azil se bucură de un program complex, planificat cu multă dedicație și dăruire, ceea ce le aduce bătrînilor mai mult zîmbet și împlinire sufletească.

Odată intrat în azilul privat, asculți muzică bună, predomină mereu buna dispoziție, fiecare beneficar locuiește într-o cameră privată cu televizor, baie și este bine dotată. Aceștia se bucură nespus de serviciile care li se oferă de familia de moldoveni care a emigrat în Arizona.

"Aceasta este camera mea, acolo este o baie și iată aici am ajuns să locuiesc. Am o casă alături, dar copiii au decis să o vîndă. Iată așa ne descurcăm", explică Connie Peters.

"Îmi place de Effy și Igor. Fac orice ca să te simți confortabil. Mă ajută să să instalez filme pe DVD la televizor, pentru că noi, oamenii mai în vărstă, nu ne pricepem la noile tehnologii. Bucatele sîntexcelente, Igor, soțul Efimiei, se pricepe bine la gătit. La fel, au grijă să administrez medicamentele prescrise de medic", afirmă Mary Cope, una dintre beneficiarele centrului de bătrîni.

Întrebată dacă ar putea fi adus și în Moldova un serviciu similar de îngrijire a vîrstnicilor, Efimia consideră că nu e imposibil, doar că e nevoie de o reformă, care ar fi foarte necesară pentru a ridica calitatea vieții în rîndurile populației în etate.

În cele din urmă, Efimia și-a văzut visul american împlinit, iar pe lîngă banii acumulați pentru călătorii și o casă frumoasă în Peoria, serviciile de îngrijire a bătrînilor sîntînalt apreciate de către autoritățile americane.

Acest reportaj a fost susținut de Biroul pentru Relații cu Diaspora, în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub, în parteneriat cu OIM Moldova, în cadrul proiectului "Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării", finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Opiniile exprimate de autor nu sîntneapărat împărtășite de către fondator.

Sursa: www.moldovatimes.com

Cuvinte cheie:

azil , SUA , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
1109 locuitori

Teșcureni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Teșcureni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Ungheni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Teșcureni a fost menționat documentar în anul 1797.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.