Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 septembrie 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 6404
Moldovenii s-au reunit în inima capitalei canadiene (Foto)
27 septembrie 2016, 14:45 Diaspora moldovenească views 6404

Moldovenii s-au reunit în inima capitalei canadiene (Foto)

Recent, Ambasada Republicii Moldova în Canada a organizat recepția dedicată aniversării a 25 de ani de Independență a Republicii Moldova.

Consemnarea aniversării jubiliare de la proclamarea independenței Republicii Moldova, a avut loc în inima capitalei canadiene, Ottawa, la Fairmont Château Laurier. Evenimentul a adus împreună numeroși reprezentanți ai Guvernului Canadei, Ministerului Afacerilor Externe, senatori și membri ai Camerei Comunelor, Președintele și membrii Grupului parlamentar de prietenie Canada-Moldova, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa.

Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de o participare reprezentativă a comunității de moldoveni din Toronto, Montreal și Ottawa, precum și a societății canadiene, mediului de afaceri și ai comunității academice și mass-media locale.

Desfășurarea în premieră, a unei sărbători de amploare organizate de Ambasada Republicii Moldova la Ottawa, care a inclus un amplu program cultural-artistic, delectare cu vinuri de calitate superioară și bucate tradiționale pregătite de bucătarul moldovean stabilit la Montreal, Lilia Pleșca, precum și proiectarea filmului documentar "Visit Moldova" și posibilitatea de a se familiariza cu tezaurul cultural și arta națională, a fost posibilă grație susținerii plenare a Vinăriei Purcari, a căror vinuri au fost apreciate la cel mai înalt nivel, precum și artiștilor moldoveni stabiliți în Canada.

O prezență și prestație remarcabilă a avut Orchestra "Virtuozii din Montreal", condusă de Maestrul în Arte Nicolae Mărgineanu, interpretarea excepțională la nai a lui Vitalie Reutsky, la vioară a lui Ion Zacon și la acordeon a lui Sergiu Popa, precum și vocea de privighetoare a sopranei Marina Negruță. Participanții la eveniment au avut posibilitatea de a admira lucrările în ulei ale plasticianului Vasile Moșanu și picturile în vin ale cunoscutului jurnalist și pictor Vasile Botnaru, dar și a participa la un Master Class de preparare a bucatelor degustate în această seară.

Cuvinte cheie:

diaspora , Canada , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
54 locuitori

Treteşti este un sat din cadrul comunei Zîrneşti, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 54 de oameni. Satul Tretești a fost menționat documentar în anul 1790.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.