Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
05 septembrie 2017, 12:16 Diaspora moldovenească views 8425
Familia care aduce tradiția moldovenească în casele europenilor (Foto, Video)
05 septembrie 2017, 12:16 Diaspora moldovenească views 8425

Familia care aduce tradiția moldovenească în casele europenilor (Foto, Video)

De-a lungul acestor săptămîni de cînd a fost lansat proiectul „Moldoveni care scriu istorie", am cunoscut oameni frumoși, talentați, cu inimă mare și care luptă pentru atingerea scopului propus.

Astăzi vă invităm să cunoașteți o familie care aduce suflul moldovenesc în casele europenilor. E vorba de două surori care, la mii de kilometri distanță de casă, au rămas "moldovence din talpă", promovînd zi de zi cultura și tradițiile țării noastre în Italia și Franța.

Deci să le cunoaștem pe Léa și Anna Chirinciuc, două moldovence ambițioase, care se străduie să le arate europenilor cît de frumoase sînt tradițiile moldovenilor și să pună pe masa acestora veselă din lut, să le trezească pasiunea față de broderiile noastre și să le demonstreze că poporul nostru are un bogat patrimoniu cultural.

Eroinele noastre sînt născute în Ungheni. Ele și-au părăsit țara natală pe cînd erau încă adolescente. Anna, care ne-a și împărtășit din experiența trăită peste hotare, recunoaște că, deși s-a încadrat ușor în societatea italiană, totuși, adesea s-a ciocnit și cu nedreptatea și prejudecățile oamenilor.

„Italienii sînt omenoși, dar nu pun suflet în ceea ce fac, moldovenii te primesc, te servesc cu o cafea, cu o farfurie de zeamă, pe cînd italienii sînt mai reci, mai distanți, ei încearcă întotdeauna să te cunoască și abia după asta te acceptă ca prieten", ne-a mărturisit Anna.

Odată plecată din Moldova, cel mai mult i-a lipsit casa părintească, ne-a povestit emoționată eroina de astăzi.

„Chiar dacă acolo era mama, oricum ne deranja faptul că nu puteam ieși în curte, nu puteam avea o pisică, un cîine. Practic ceea ce îți lipsește cel mai mult în afara țării este casa, vecinii, prietenii", a mărturisit protagonista noastră.

Léa și Anna Chirinciuc au ajuns peste ani să promoveze cultura și tradițiile moldovenilor peste hotare. Ideea de a crea Galeria Moldovei la Paris și ulterior în Italia a apărut cu trei ani în urmă.

„Sora mea se ocupă cu Galeria Moldovei la Paris. Respectiv, după aceea am deschis și Galeria Moldovei în Italia și aducem aici tot ce exprimă tradițiile noastre, începînd cu lutul, tot ce este legat de ceramica roșie, dar și cărți, bijuterii. Avem fete care creează pentru noi bijuterii, pe care le aducem ulterior în Franța și în Italia", ne-a relatat Anna.

Dacă la Paris Galeria Moldovei este prezentată ca un magazin în care atît moldovenii, cît și europenii pot să procure un lucru îmbibat cu tradiția și cultura Republicii Moldova, în Italia situația este cu totul alta. Anna încearcă să participe la cît mai multe evenimente, festivaluri, la care se străduie să aducă lucruri care reflectă o parte din istoria neamului nostru.

„La magazinul «Shopping for happiness» de la Paris am adus cărți și tot ce e legat de librărie, precum și bijuterii. Inițial am pornit cu tîrguri, festivaluri, concerte, unde expuneam toate obiectele noastre tradiționale. Și acolo deja se făceau vînzări. Deci avem magazin la Paris, dar în Italia încă nu am deschis, pentru că cheltuielile sînt foarte mari", ne-a povestit Anna.

Cu toate acestea, ea nu ezită să promoveze cultura și tradițiile poporului nostru în spațiul online.

Deși, deocamdată, clienții fideli rămîn tot moldovenii, totuși aceste două surori ambițioase speră că într-o zi europenii vor fi cuceriți de tradiția moldovenească și vor trăi și se vor bucura de lucrurile aduse de ele.

Anna susține că nu poate numi activitatea lor afacere, pentru că, de cele mai multe ori, veniturile din vînzarea lucrurilor nu acoperă nici pe departe cheltuielile. Totodată, ele își doresc din tot sufletul să cucerească inimile europenilor prin frumusețea tradițiilor moldovenești.

„Este o ocupație pentru suflet, este o afacere din suflet, nu se cîștigă foarte mulți bani, însă ne dorim să aducem ceva într-o țară străină. Vrem să arătăm că Moldova are valoare", a menționat eroina noastră.

De cele mai multe ori lucrurile pe care le au în galerii sînt luate ori direct de la autorii lor, ori de la fabrici care rămîn fidele tradițiilor populare moldovenești. Tot ce își doresc cel mai mult este să deschidă pe viitor mai multe galerii de acest gen pe întreg teritoriul țării. Iar următoarea ar putea fi deschisă chiar în Spania.

Léa și Anna Chirinciuc, chiar și la mii de kilometri distanță de casă, nu uită de unde au pornit și nu ezită să spună cu mîndrie că vin din Republica Moldova și să promoveze adevăratele valori ale poporului nostru.

Fiind întrebată ce înseamnă de fapt pentru ea tradiția, protagonista noastră a răspuns:

„Pentru mine tradiția înseamnă să mă întorc acasă și să mă primească tata cu un pahar de vin moldovenesc, să servesc o farfurie de zeamă într-o farfurie de lut."

Anna a adresat un mesaj tuturor celor plecați departe de casă:

„Încercați să faceți ceva bun pentru voi, pentru familia voastră și să aduceți valori oamenilor, pentru că niciodată nu vom fi singuri și întotdeauna vom avea un sprijin de la cineva. Oriunde v-ați afla, nu renunțați la vise."

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , tradiții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3402 locuitori

Mîndîc este un sat şi comună din raionul Drochia. Mîndîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Drochia și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3402 oameni. Satul Mîndîc a fost menționat documentar în anul 1631.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.