Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 mai 2012, 14:50 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3906
16 mai 2012, 14:50 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3906

Serghei Nazaria: Unirea R. Moldova şi Transnistriei este posibilă doar prin conlucrarea cu Rusia

Unirea ambelor maluri ale Nistrului în hotarele unei frontiere comune este posibilă doar prin conlucrarea susţinută a Chişinăului şi Moscovei, a declarat luni Serghei Nazaria, şef al Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză, istoric în cadrul punţii-video Moscova-Chișinău „Tratatul de la Bucureşti: fapte istorice şi interpretări contemporane”, care a avut loc la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în R. Moldova şi AŞ Novosti-Moldova.

Potrivit spuselor lui, „în acest caz îşi va pierde orice temei perspectiva şi aşa iluzorie a intrării teritoriului dintre Prut şi Nistru în componenţa României”.

„Oponenţii noştri ideologici, finanţaţi de la Bucureşti, încearcă să demonizeze chipul Rusiei în conştiinţa masivă a cetăţenilor Moldovei anume în scopul de a nu admite reunirea teritoriului din stînga Nistrului cu R. Moldova”, - a menţionat Nazaria.

Iurii Borisionok, docent la USM „M.V.Lomonosov”, redactor şef al revistei „Rodina”, vorbind despre declaraţiile odioase antiistorice ale unor politicieni, a menţionat că „atare oameni ca Mihai Ghimpu şi Viktor Iuşcenko prin declaraţiile lor dau temei de a organiza dezbateri ştiinţifice serioase, prin care un şir de cercetări istorice vor obţine un nou imbold”.

„Trebuie menţionat că jubileele datelor memorabile, cum sînt cei 200 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Bucureşti, sporesc interesul faţă de cercetările ştiinţifice, inclusiv în rîndurile specialiştilor tineri”, - a spus Vladimir Simindei, conducător al programelor de cercetări ale Fundaţiei „Memoria istorică”.

„Istoria nu poate fi rescrisă, ea poate doar fi falsificată, cu ce se ocupă, încercînd să schimbe opinia publică, unele mijloace de informare în masă, finanţate de la Bucureşti şi care difuzează ideile antiştiinţifice ale românismului”, - a declarat Emil Ciobu, ex-Ambasador al RM în România, doctor în istorie.

Potrivit spuselor lui, „Moldova, datorită poziţiei sale geografice, se află la punctul de joncţiune al intereselor Rusiei şi Occidentului”.

„Lupta dintre NATO şi Rusia nu s-a finalizat odată cu destrămarea Uniunii Sovietice şi continuă pînă în prezent. Spre regret, o parte a acestei lupte are loc pe teritoriul ţării noastre”, - a explicat Ciobu.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.