Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
04 iulie 2012, 12:15 Diaspora moldovenească views 9236
04 iulie 2012, 12:15 Diaspora moldovenească views 9236

Limba moldovenească are statut oficial în Ucraina


Foto: polit.pro 

Rada Supremă a adoptat în a doua lectură un proiect de lege scandalos "cu privire la bazele politicii de stat, referitoare la limbă”. Au votat pentru el 248 de deputaţi din minimul necesar de 226, transmite "RBC Ucraina".

Documentul, care permite utilizarea oficială a limbilor regionale de rînd cu cea naţională – ucraineană, a fost inaintat de către deputaţi din Partidul Regiunilor. În prima lectură, proiectul de lege a fost adoptat pe 5 iunie.

Pentru ca acest document să devină lege, este necesar să fie semnat de către preşedintele Viktor Ianukovici. Şeful fracțiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Aleksandr Efremov, a declarat astăzi că preşedintele nu va avea motive pentru a impune veto asupra acestei legi.

Amintim că legea garantează pe teritoriul Ucrainei folosirea neîngrădită a limbilor regionale, inclusiv moldovenească, rusă şi altele, cu condiţia că limba respectivă să fie maternă pentru un număr nu mai mic de 10% dintre cetăţenii care locuiesc într-o zonă anumită. Datele privind limbile regionale vor fi întocmite conform recensămîntului. În actele de identitate, informaţiile vor fi introduse în limba oficială şi, la opţiunea cetăţeanului, în una dintre limbile regionale din Ucraina.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1452
Populația:
1507 locuitori

Soltăneşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Soltăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Nisporeni și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1507 oameni. Satul Soltăneşti a fost menționat documentar în anul 1452.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.