Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
22 ianuarie 2014, 14:41 Diaspora moldovenească views 12114
22 ianuarie 2014, 14:41 Diaspora moldovenească views 12114

Moldoveanul care s-a regăsit la Tallinn

Le face pe toate departe de casă, de unde a plecat acum 10 ani. Vorbim despre un tînăr muzician moldovean care s-a stabilit la Tallinn. Nu se pierde niciodată printre şirurile notelor de pe portativ, aşa cum nu se rătăceşte nici pe cele mai ascunse străduţe din capitala estoniană.  

Drumurile – toate sînt la fel. Indiferent că-s lungi sau scurte, te duc undeva. Pe Alexandru Ichim, calea vieţii l-a adus acum un deceniu la Tallinn, la Academia de Muzică. A învăţat să dea frîu notelor şi să le stăpînească. A cîntat în diverse orchestre şi evoluează la diverse evenimente, fie că au coloratură estoniană sau moldovenească. Pe toate le combină perfect cu o altă meserie – cea de taximetrist. 

Ca să se simtă cu drepturi depline în această ţară, Alexandru i-a cerut cetăţenia. Şi i-a fost dată, după numeroase examene. A învăţat limba ţării, istoria şi cultura ei. 

Estonianul moldovean spune că în această ţară nordică lucrurile sunt puse bine la punct, de aceea drumurile sînt drumuri, iar serviciile sînt cu adevărat servicii. 

Estonia l-a cucerit prin corectitudinea autorităţilor faţă de cetăţeni şi atitudinea oamenilor faţă unul de altul. 

Nici soţia sa, cu care creşte doi copii, nu crede într-o revenire definitivă în Moldova, deşi îşi doreşte foarte mult acest lucru.

Munca pe care o face Alexandru, fie cea de muzician sau de taximetrie, îi garantează un standard decent de viaţă. S-a obişnuit cu acest ritm şi speră că, într-o bună zi, să spună totuşi... la el acasă, într-o Moldovă mai bună. Acolo unde oamenii, urcînd într-un taxi, se salută şi roagă să li se pornească aparatul de taxat. La ieşire, mulţumesc amabil, nu trîntesc uşa, iar şoferul le urează o zi bună. 

Cuvinte cheie:

diaspora , moldovenii , Estonia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
423 locuitori

Coada Iazului este un sat din cadrul comunei Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 11 km de oraşul Sîngerei și la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 423 de oameni. Satul Coada Iazului a fost menționat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.