Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 februarie 2013, 10:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3167
16 februarie 2013, 10:10 Localitaţile Moldovei și diasporei views 3167

La Călăraşi energia termică se ieftinește cu 14 la sută

opulaţia şi agenţii economici din orăşelul Călăraşi vor plăti un tarif de 1 519 lei pentru o gigacalorie, cu 14% mai puţin decît cel actual, potrivit deciziei de vineri a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), comunică MOLDPRES.

Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat astăzi, 15 februarie, în şedinţă publică, o hotărîre cu privire la reducerea cu 247 lei pentru o gigacalorie a tarifului de livrare a agentului termic de către întreprinderea municipală „Reţelele Termice Călăraşi”. Ajustarea tarifului a fost operată la solicitarea acesteia, însă întreprinderea miza pe o reducere a tarifului de doar 8,8%.

Micşorarea tarifului a fost determinată de optimizarea din ultimul an a unor indicatori financiari, ca reducerea pierderilor din reţele, a consumului specific de combustibil convenţional şi energie electrică. La fel, au fost reduse costurile de capital, inclusiv uzura mijloacelor fixe, cheltuielile operaţionale reglementate etc. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Este a doua decizie a ANRE din acest an privind modificarea tarifului la agentul termic. La 28 ianuarie, Consiliul de administraţiei al autorităţii de reglementare a majorat cu 70%, pînă la 2 870 lei pentru o gigacalorie tariful la energia termică furnizată de Reţelele Termice Criuleni, ca urmare a rezilierii de către unii mari consumatori a contractului cu această întreprindere şi instalarea unor centrale termice autonome.

Ultima majorare a tarifelor la agentul termic în municipiul Chişinău a fost efectuată în octombrie 2011, cînd Consiliul de Administraţie al ANRE a aprobat în şedinţa publică majorarea cu 9,9 la sută, pînă la 987 de lei pentru o gigacalorie, a tarifului la energia termică furnizată de Termocom. Tarifele au fost ajustate şi pentru alte reţele termice municipale, notează MOLDPRES.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.