Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
23 august 2023, 11:00 Diaspora moldovenească views 1497
După ani în străinătate, au revenit acasă și au deschis o afacere
23 august 2023, 11:00 Diaspora moldovenească views 1497

După ani în străinătate, au revenit acasă și au deschis o afacere

Familia Bajureanu, din satului Trincaraionul Edineț, a revenit în țară și a inițiat propria afacere în domeniul construcțiilor, și anume izolarea pe interior cu celuloză.

Acest fapt a fost posibil datorită subvenției acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru procurarea echipamentelor și a utilajelor de lucru și pentru crearea locurilor de muncă, notează Noi.md.

Soții Bajureanu au prezentat Direcției pentru ocuparea forței de muncă Edineț planul de afaceri privind deschiderea unei companii, care va activa în domeniul construcțiilor ce se va ocupa cu izolarea pe interior a clădirilor atît publice, cît și private.

Conform planului de afaceri, au fost achiziționate echipamente pentru aplicarea izolării și materie primă: fibră de celuloză, material ecologic reciclat, cu proprietăți de izolare termice și fonice.

ANOFM acordă consultanță, asistență și oferă subvenții șomerilor care inițiază o activitate de antreprenoriat, prin care își creează loc de muncă. Subvenția se acordă pentru compensarea cheltuielilor de înregistrare a întreprinderii, precum și pentru procurarea echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor și instalațiilor de lucru, aparatelor și instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, materiei prime, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate.

Subvenționarea se realizează prin compensarea, de către ANOFM, a 80%, dar nu mai mult de 20 salarii medii pe economie pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru inițierea unei afaceri și pentru dotarea locului/locurilor de muncă nou/noi create.

Vă reamintim că puteți afla mai multe povești despre moldovenii din diaspora, urmărind materialele din cadrul proiectului marca Noi.md «Nicăieri nu-i ca acasă».

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

business , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
263 locuitori

Buciuşca este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă, raionul Rezina. Satul Buciuşca este amplasat pe malul drept al rîului Nistru, este situat la o distanță de 22 km de oraşul Rezina şi la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.