Mergi spre compartimentul: Copiilor
02 mai 2015, 11:10 Copiilor views 7832
Reţeaua instituţiilor de învăţământ profesional tehnic va fi restructurată în următorii cinci ani
02 mai 2015, 11:10 Copiilor views 7832

Reţeaua instituţiilor de învăţământ profesional tehnic va fi restructurată în următorii cinci ani

Guvernul a aprobat Planul de acţiuni pentru restructurarea reţelei instituţiilor de învăţământ profesional tehnic. Documentul, ale cărui prevederi vor fi implementate până în 2020, a fost elaborat de Ministerul Educaţiei şi are scopul de a asigura modernizarea sistemului de învăţământ profesional tehnic şi racordarea acestuia la necesităţile reale ale economiei.

Planul este elaborat în baza unei analize ample a situaţiei actuale din sistemul de învăţământ profesional și oferă recomandări pentru creşterea calităţii studiilor oferite de instituțiile din sistem.

Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, planul se bazează pe rezultatele procesului de cartografiere, care a inclus 97 de instituții de profil, cu peste 42 de mii de elevi. Evaluarea s-a făcut în baza mai multor criterii și a inclus, între altele, calitatea resurselor umane și a procesului educațional, baza tehnico-materială și felul în care instituțiile colaborează cu mediul economic.

Potrivit rezultatelor cartografierii, din totalul de 97 instituții de învățământ profesional tehnic, 24 sunt calificate drept bune, 49 - medii, iar 24 - slabe. S-a constatat că, în mare parte, programele de studii sunt depășite şi prea teoretizate, infrastructura e utilizată insuficient, iar numărul de angajați care revin la un elev depășește de trei ori media europeană la acest capitol.

Planul de restructurare prevede, de asemenea, instituirea a zece centre de excelență, care vor deveni instituții de reper în domeniul profesional-tehnic. Totodată, în conformitate cu prevederile Codului educației, școlile de meserii vor fi reorganizate şi vor deveni instituţii de învăţământ profesional, iar elevii vor învăţa cel puțin doi ani pentru a obţine o calificare.

Alte obiective ale planului de restructurare se referă la creșterea calității resurselor umane din sistem și modernizarea bazei tehnico-materiale. În același timp, se va pune accentul pe consolidarea relațiilor cu piața muncii, astfel încât instituțiile să pregătească specialiști la nivelul solicitărilor angajatorilor.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1561
Populația:
5438 locuitori

Rădoaia este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Rădoaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 10 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5438 de oameni. Prima atestare istorică a satului Rădoaia datează din anul 1561.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.