Mergi spre compartimentul: Copiilor
01 septembrie 2023, 16:00 Copiilor views 1124
Stresul copilului din clasa I – cum ajutăm micuțul să se adapteze școlii?
01 septembrie 2023, 16:00 Copiilor views 1124

Stresul copilului din clasa I – cum ajutăm micuțul să se adapteze școlii?

"Prima dată-n prima clasă" – un eveniment social alarmant în viața unui copil. Cum îl ajutăm să se isprăvească cu stresul?

Înscrierea copilului la școală este un eveniment inevitabil și destul de critic pentru orice familie, el perturbă mersul obișnuit al lucrurilor și impune întreaga familie să se adapteze noilor condiții, susțin psihologii. Pentru diferite familii el decurge în mod diferit, dar întotdeauna deloc simplu. Majoritatea elevilor din cl. I vin la școală de la grădiniță, unde au avut un regim liniștit - jocuri, plimbări, somnul de zi. Da la școală micuții se pomenesc în o cu totul altă atmosferă, unde vor fi nevoiți să muncească în regimul tensionat a mai multor lecții pe zi, cu mici recreații, le va fi impus un nou sistem de cerințe, cu care ei nu-s familiarizați. Unde mai pui, că micuțul vine într-un colectiv de copii și maturi total nou, în care el trebuie să stabilească contacte și să-și găsească locul.

Experiența părinților, a psihologilor practicieni și a pedagogilor arată, că nu toți copiii o pot face ușor. Pentru mulți dintre ei, în special cei de șase ani, adaptarea socială este dificilă, dat fiind că încă nu s-a format personalitatea copilului , capabilă să audă, să înțeleagă și să respecte regimul școlar, normele de conduită și obligațiunile.

Anume de aceea mulți elevi din cl.1, fie și cu un nivel înalt de dezvoltare intelectuală, percep prost materialul școlar și suportă cu greu povara școlarizării. Evident, încep să se îmbolnăvească des. În primele luni de școlarizare copiii acuză deosebit de des oboseală, dureri de cap, ei devin irascibili, capricioși, plîngăreți, isterici. Scade apetitul, copii pierd în greutate, dorm prost.

În această perioadă la mulți copii apare sentimentul de frică față de frecventarea școlii, atitudinea negativă față de colegi și profesori, neliniști și temeri că nu are suficiente aptitudini.

Toate aceste simptome se numesc "boala adaptării", "șoc școlar" și "stres școlar".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

stres , copil , scoala

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.