Mergi spre compartimentul: Copiilor
17 septembrie 2023, 11:00 Copiilor views 1328
Prima carte cu tematică electorală pentru copii este disponibilă în format audio
17 septembrie 2023, 11:00 Copiilor views 1328

Prima carte cu tematică electorală pentru copii este disponibilă în format audio

Versiunea audio a primei cărți cu tematică electorală pentru copii, „Arci și Sfatul Pădurii”, a fost lansată astăzi, 15 septembrie 2023, de Ziua Internațională a Democrației. Autoarea Ionela Hadîrcă este și naratoare, iar personajele sînt sonorizate de actori profesioniști. Spectacolul audio este înregistrat și montat de Instituţia Publică Compania „Teleradio-Moldova”.

Cartea, atît versiunea tipărită cît și cea audio, a fost editată/produsă în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”.

Formatul audio al cărții permite copiilor cu dizabilități de vedere să acceseze conținutul, iar limbajul utilizat este simplu și ușor de înțeles.

Producția promovează ideea că într-o societate democratică opinia și votul fiecăruia contează, spunîndu-le copiilor despre esența alegerilor libere și corecte prin intermediul ariciului Arci și a prietenilor săi.

Potrivit Ionelei Hadîrcă, „Arci și Sfatul Pădurii” nu este doar despre alegeri în sensul lor civic. Este despre alegeri în prietenie, depășirea fricilor, indiferenței, prejudecăților și orgoliilor, despre unitate și spirit comunitar: „Nu le putem vorbi copiilor despre alegeri politice pînă nu-i ajutăm să învețe a face alegeri bune zi de zi. Arci mobilizează viețuitoarele pădurii să participe la votare, însă pe drum el îi mai ajută pe unii din ei să se salveze și să înțeleagă că, uneori, pentru schimbările importante, ai nevoie de susținere. A fost o carte scrisă cu drag și bucurie, iar conținutul acesteia a fost adaptat pentru un spectacol radiofonic, astfel încît povestea să poată fi „vizionată” fără imagini. În calitate de naratoare m-am distrat și am învățat din arta teatrului la microfon”.

„Venim cu un nou produs educațional care îi are în prim plan pe Arci și prietenii lui. Sperăm că acest spectacol radiofonic va oferi momente de bucurie și învățare pentru cei mici și că va fi apreciat și de maturi. Părinții și cadrele didactice îl pot utiliza pentru a avea, într-un mod distractiv și informativ, discuții despre rolul fiecăruia în comunitate, despre bine și rău, despre diversitate de opinii și implicare”, a afirmat Doina Bordeianu, directoarea CICDE.
„Arci și Sfatul Pădurii” a luat Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru anul 2022, la categoria cărți pentru copii și tineret.

Începînd cu 15 septembrie, elevii ajunși la vîrsta primului vot din 48 de licee, școli profesionale și colegii din 12 raioane vor fi vizitați în cadrul campaniei mobile „Drumul lui Arci spre alegeri”. Elevii vor afla despre specificul alegerilor locale generale și cum este procedura de vot și vor primi broșura „ABC-ul electoral”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

carte , copii , alegeri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.