02 ianuarie 2014, 09:43 Realitatea moldovenească views 8249
02 ianuarie 2014, 09:43 Realitatea moldovenească views 8249

Academia de Ştiinţe va edita Enciclopedia Moldovei în 10 volume


Foto: moldpres.md

Academia de Ştiinţe va edita Enciclopedia Moldovei în 10 volume, relatează MOLDPRES.

Primul volum va apărea la sfîrşitul lunii martie.

În cadrul unei şedinţe a Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM, a fost prezentat raportul de bilanţ al activităţii instituţiei pentru 2013.

Printre realizările principale ale anului sînt mai multe ediţii consacrate unor academicieni, precum Andrei Eşanu, Haralambie Corbu şi Andrei Andrieş.

De asemenea, a fost editată lucrarea „Mănăstirile şi Schiturile din Republica Moldova”, apreciată cu Marele Premiu „Coresi” la Salonul Internaţional de Carte din 2013.

În discursul său, directorul Institutului de Chimie, Tudor Lupaşcu, a afirmat că Enciclopedia Moldovei nu trebuie să aibă o coloratură politică, aşa cum s-a întîmplat cu primul volum, pregătit pentru tipar în perioada guvernării comuniste, acesta fiind cenzurat de către Victor Stepaniuc.

Pe marginea lucrărilor editate în anul 2013 s-au mai pronunţat Teodor Furdui, Alexandru Roşca, Mihai Cimpoi, Demir Dragnev, Mariana Şlapac, Mircea Bologa, Valeriu Cuşnir, Constantin Manolache, Gheorghe Cojocaru, Victor Ghilaş ş. a.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

stiinta , Moldova , carte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.