21 februarie 2014, 14:58 Realitatea moldovenească views 14359
Limba ţării, motiv de dispută în Parlament
Foto: ipn.md
21 februarie 2014, 14:58 Realitatea moldovenească views 14359

Limba ţării, motiv de dispută în Parlament

Româna sau moldoveneasca? Deputaţii s-au contrazis din nou la subiectul limbii de stat, atunci cînd urmau să-şi dea votul pentru ratificarea unui acord bilateral de cooperare vamală cu Spania. În proiect se menţiona că „textul este în limba moldovenească”, ceea ce i-a nemulţumit pe parlamentarii liberali, transmite IPN.

Parlamentara Corina Fusu a amintit de hotărîrea Curţii Constituţionale, definitivă şi irevocabilă, care spune că textul Declaraţiei de Independenţă, în care limba de stat are denumirea de limbă română, face parte din blocul constituţional şi prevalează în raport cu textul Constituţiei, unde se menţionează că limba este moldovenească.

Preşedintele Comisiei afaceri externe, Ana Guţu, a declarat că va expedia o scrisoare către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman, în care va solicita ca să fie corectată această greşeală.

Preşedintele fracţiunii PDM, Marian Lupu, a cerut deputaţilor să nu amîne votarea proiectului, deoarece „acordurile bilaterale nu sunt semnate cu rezervă”. „Ori îl ratificăm, ori nu. Calea a treia nu există”, a spus democratul.

Pentru ratificarea acordului şi-au dat votul majoritatea deputaţilor.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Moldova , conflict , parlament , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
79 locuitori

Vancicăuţi este un sat din cadrul comunei Cepeleuți, raionul Edineț. Satul Vancicăuți este situat la o distanță de 27 km de orașul Edineț și la 226 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 79 de oameni. Satul Vancicăuți a fost înființat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.