24 februarie 2014, 11:23 Realitatea moldovenească views 12841
Tot mai mulţi moldoveni perfectează  paşapoarte biometrice
Foto: moldpres.md
24 februarie 2014, 11:23 Realitatea moldovenească views 12841

Tot mai mulţi moldoveni perfectează paşapoarte biometrice

Numărul cetăţenilor care au solicitat perfectarea paşapoartelor biometrice în luna ianuarie curent a crescut cu aproximativ 10 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. Informaţia a fost prezentată astăzi de Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Pavel Filip, în cadrul unui tur de informare privind emiterea paşaportului biometric, comunică MOLDPRES.

Dacă regimul de vize cu Uniunea Europeană va fi liberalizat, atunci cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în spaţiul Schengen doar în baza paşaportului biometric. Din această cauză, reprezentanţii întreprinderii “Registru” susţin că numărul solicitărilor de perfectare a paşapoartelor ar putea să crească în cazul liberalizării vizelor.

Elementul de bază care diferenţiază un paşaport biometric de un paşaport simplu este un CIP încorporat în document. Acesta conţine numele, prenumele, data naşterii, grupa sanguină, imaginea grafică a cetăţeanului, semnătura şi amprentele digitale. Pavel Filip a afirmat că documentul are un grad înalt de securitate şi nu poate fi falsificat.

Zilnic sînt depuse în mediu 500-700 de cereri de perfectare a paşapoartelor biometrice, în timp ce Î.S. CRIS “Registru” poate perfecta într-o zi pînă la patru mii de paşapoarte.

Pentru a perfecta un paşaport biometric este necesar de a prezenta doar buletinul de identitate. Chiar şi cei care au un paşaport simplu, pot merge la orice oficiu de documentare a populaţiei pentru a solicita un paşaport biometric. Costul acestuia pentru perfectarea în 30 de zile este de 700 de lei. Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a dat asigurări că preţul nu va creşte în timpul apropiat.

Paşapoartele biometrice sînt emise din anul 2011. Anual sînt perfectate circa 250 de mii de paşapoarte. Din toamna acestui an paşapoartele biometrice vor avea culoarea bordo. În prezent, sînt în circulaţie 2 milioane 600 mii de paşapoarte. 30 la sută dintre acestea sînt biometrice, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

pasaport , moldovenii , calatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1899
Populația:
1440 locuitori

Lipoveni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Munteni, Schinoşica și Lipoveni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1440 de oameni. Satul Lipoveni a fost menționat documentar în anul 1899.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.