07 aprilie 2014, 11:20 Realitatea moldovenească views 9558
Fermieri moldoveni revin la agricultura ecologică
Foto: trm.md
07 aprilie 2014, 11:20 Realitatea moldovenească views 9558

Fermieri moldoveni revin la agricultura ecologică

Fructe şi legume ecologice pot fi crescute fără mari investiţii. De acest lucru s-a convins agricultoarea din Ocniţa Tatiana Pavliuc. După ce a studiat practicile moderne internaţionale, fermierul spune că a revenit la vechea metodă de fertilizare a solului, relatează Mesager.

Tatiana Pavliuc din Fîrlădeni, Ocniţa, se laudă cu o recoltă record. In anul trecut ea a strîns 5 tone de cereale la hectar. Fructele şi legumele crescute pe terenurile agricole ce le deține, au gust, miros şi sunt rezistente. Agricultoarea spune că, după ce a cutreierat zeci de ţări, pentru a cunoaşte practicile internaţionale, s-a întors la vechea metodă de îngrăşare a solului.

„De vreo 10 ani colectăm acest îngrășămînt organic de la oamenii din sat, ei ni-l dau pe degeaba, numai că noi îl luăm din sat cu transportul nostru", povestește Tatiana Pavliuc.

Pentru Tatiana nu este important faptul că aceste îngrăşăminte nu implică costuri. Roadele de pe terenurile sale sunt ecologice şi nici solul nu este poluat, afirmă fermierul.

„Este o responsabilitate socială, noi nu poluăm mediul. Această balegă oamenii o pun special, fără alte adaosuri. În fiecare an, pe un anumit cîmp, introducem îngrășăminte organice, ca să putem produce producție bio și să îmbunătățim calitatea pămîntului", spune Tatiana Pavliuc.

Îngrăşămintele organice sunt acoperite cu pămînt, sunt păstrate un an de zile, apoi sunt împrăștiate pe cîmp.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumătate de milion de tone de pesticide. În anii '90, Institutul de Meteorologie Experimentală atesta că 60% din suprafaţa arabilă a ţării a fost contaminată cu pesticide, concentraţia cărora depășea în unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

agricultura , ecologie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
1722 locuitori

Dîngeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Dîngeni și Grinăuți. Satul Dîngeni este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița, la 1,5 km de stația de cale ferată Grinăuți și la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1722 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Dîngeni datează din 21 septembrie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.