25 iunie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 7276
Programul „Novateca” va dota 350 de biblioteci din Moldova cu peste 1000 de calculatoare
Foto: moldpres.md
25 iunie 2014, 14:56 Realitatea moldovenească views 7276

Programul „Novateca” va dota 350 de biblioteci din Moldova cu peste 1000 de calculatoare

Ministerul Culturii şi IREX Moldova au făcut publică lista raioanelor selectate să se alăture reţelei de biblioteci Novateca în cadrul primei runde a etapei naţionale a programului Novateca, transmite MOLDPRES.

În această rundă circa 350 de biblioteci vor fi dotate cu peste 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la internet, iar aproximativ 800 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de informare în domeniul IT şi dezvoltarea noilor servicii de bibliotecă, transmite MOLDPRES.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută de ministrul Culturii, Monica Babuc, şi directorul Programului Novateca, Evan Tracz.

Ministrul Monica Babuc a informat ziariştii că în 2013 Fundaţia Bill şi Melinda Gates a lansat proiectul pilot Novateca, în cadrul căruia 68 de biblioteci au fost dotate cu tehnică performantă şi conectate la internet.

"Ne bucurăm că programul Novateca a decis să continue proiectul respectiv. Acesta va dura 5 ani şi este evaluat la circa 10 milioane de dolari. Astfel, peste 1000 de biblioteci vor fi dotate cu calculatoare, iar bibliotecarii vor beneficia de cursuri de instruire", a declarat Monica Babuc.

Potrivit ministrului Culturii, raioanele selectate pentru prima rundă sînt: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călăraşi, Căuşeni, Edineţ, Făleşti, Hînceşti, Ialoveni, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Ştefan–Vodă, Străşeni, Taraclia, Teleneşti, Ungheni, municipiile Bălţi şi Chişinău.

La rîndul său, directorul Programului Novateca, Evan Tracz a anunţat că programul a trecut de la etapa de proiect-pilot la cea de proiect naţional. „Începînd cu luna iulie, Novateca va începe organizarea cursurilor de dezvoltare profesională a bibliotecarilor incluşi în program şi livrarea calculatoarelor la biblioteci. Pînă la sfîrşitul anului 2014, bibliotecile publice din Republica Moldova selectate pentru prima rundă vor fi dotate cu calculatoare, software şi echipament periferic", a precizat Evan Tracz.

În Republica Moldova funcţionează 1375 de biblioteci publice.

Programul Novateca este finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates în cooperare cu USAID şi implementat de IREX Moldova.

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
402 locuitori

Zăzulenii Vechi este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 402 oameni. Satul Zăzulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1742.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.