02 decembrie 2014, 11:34 Realitatea moldovenească views 6796
Observatorii străini despre scrutinul din 30 noiembrie
Foto: protv.md
02 decembrie 2014, 11:34 Realitatea moldovenească views 6796

Observatorii străini despre scrutinul din 30 noiembrie

Excluderea partidului Patria in ajun de alegeri, blocarea registrului electronic al alegatorului, dar si carente in legislatia care reglementeaza finantarea partidelor. Acestea sunt principalele concluzii a observatorilor straini, care au stat cu ochii pe scrutinul de ieri. Aceste incalcari nu sunt insa in masura sa afecteze rezultatele alegerilor.

Misiunea de observatori de la OSCE, care s-a aflat in tara noastra de la cateva luni, pana la cateva zile, au cutreierat ieri zeci de sectii de votare.

Arta DADE, SEFA DELEGATIEI DE OBSERVATORI OSCE: "Eşecul de ieri al registrului electronic al elegătorului a fost o încercare nereuşită."

Pe langa aceasta, observatorii s-au aratat ingrijorati si de excluderea partidului lui Renato Usatii, in prag de alegeri.

Jean-Claude MIGNON, PRESEDINTELE ADUNARII APCE: „Noi am atenţionat, în repetate rînduri, împreună cu Consiliul Europei, despre justiţia care este selectiva şi iată avem toate aceste consecinţe."

Despre carentele din legea care prevede finantarea partidelor au atentionat si expertii de la noi, iar astazi observatorii straini au mai mentionat inca o data despre aceasta deficienta.

Jan PETERSEN, SEFUL MISIUNII DE OBSERVARE, OSCE: „Este o problemă de reglementare juridică, dar şi o problemă de control."

Alegerile de ieri au fost monitorizate de peste 800 de observatori straini si peste o mie de la noi.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Moldova , 2014 , OSCE

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
2166 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Leuşeni și Feteasca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2166 oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.