06 ianuarie 2015, 10:43 Realitatea moldovenească views 8107
Expert: Negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare au ajuns  în dificultate
Foto: ipn.md
06 ianuarie 2015, 10:43 Realitatea moldovenească views 8107

Expert: Negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare au ajuns în dificultate

Analistul politic Arcadie Barbăroşie e de părere că negocierile privind crearea unei coaliţii de guvernare sunt în dificultate fie din cauza că nu pot fi partajate funcţiile de vârf, fie din cauza că nu se găseşte un mecanism de a implica şi Partidul Comuniştilor în procesul de guvernare. Expertul a declarat pentru IPN că, din cauza lipsei de transparenţă a negocierilor, societatea speculează pe seama discuţiilor.

Întrebat dacă a existat vreo reacţie din partea negociatorilor la apelul societăţii civile de instituire a unei guvernări responsabile, Arcadie Barbăroşie a declarat că deocamdată nu prea vede progrese. „Cine ştie, poate o să avem o surpriză şi pe 12 ianuarie să ne arate Cabinetul de miniştri, coaliţia, acordul de constituire", a spus Arcadie Barbăroşie.

Expertul a adăugat că nici nu aştepta foarte multă transparenţă de la politicieni în ceea ce ţine discuţiile, dar cel puţin aştepta mai multă transparenţă privind priorităţile de guvernare.

„Personal cred că nu s-a ajuns la un acord privind cele 3 funcţii în stat şi nu s-a stabilit un mecanism de împărţire a acestora. Este clar că Partidul Liberal Democrat a optat pentru funcţia de prim-ministru, Partidul Democrat – pentru cea de preşedinte al Parlamentului. În acest caz, Partidul Liberal probabil a avut dorinţa să primească asigurări privind funcţia de preşedinte. Or, nimeni nu poate da astfel de garanţii", a spus Arcadie Barbăroşie. Expertul le-ar sugera părţilor să se gândească cum ar împărţi funcţiile dacă în actul guvernării ar participa 4 partide.

Arcadie Barbăroşie crede că şi scenariul participării PCRM la guvernare ar pune în dificultate discuţiile. „Partidele probabil sunt dificultăţile. Nu se vrea să se arunce cu pietre în ograda, spre exemplu, a liberalilor sau a democraţilor şi de ceea, probabil, nu se fac declaraţii cum evoluează negocierile", a mai spus expertul.

Liderii PLDM, PDM şi PL au anunţat pe 4 decembrie despre faptul că au convenit asupra creării unei majorităţi parlamentare pro-europene.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

partide , alegeri , parlament , Moldova , coalitie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
890 locuitori

Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.