16 ianuarie 2015, 16:29 Realitatea moldovenească views 13274
Economist: Dolarul ar putea depăși euro. Ce sfaturi are pentru cetățeni (VIDEO)
Foto: unimedia.info
16 ianuarie 2015, 16:29 Realitatea moldovenească views 13274

Economist: Dolarul ar putea depăși euro. Ce sfaturi are pentru cetățeni (VIDEO)

Directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă susține că dolarul va crește în continuare și ar putea să depășească euro. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Dolarul se va întări pe piata internațională. Mai mulți analiști, mai multe centre credibile internaționale spun că dolarul va depăși euro. În mare parte în ceea ce ține de piața valutară din R. Moldova efectul transpunerii acestei aprecieri internaționale a dolarului s-a epuizat la 80%. Atunci când s-a depășit acest prag de 12.40 lei până la 16.40 lei cât este astăzi constituie așa cum spuneam 80% din potențialul de creștere a dolarului", a menționat expertul în economie.

Potrivit sursei, dacă se întâmplă ca pe piața internaționala dolarul să depășească euro, a doua zi acest lucru se va întâmpla și în R. Moldova. În context, invitatul vine și cu sfaturi pentru cetățeni în ce valută să își țină rezervele valutare.

„Dacă urmează să efectueze o tranzacție în dolari, atunci să fie asigurați că această tranzacție va aduce beneficii. Dacă va face tranzacția în euro, asta înseamnă că ei mai degrabă vor pierde. Asta nu înseamnă că persoanele care au euro să meargă să schimbe euro în lei ca apoi cu această sumă să cumpere dolari. Recomandarea mea este să facă cât mai puține mișcări. Dacă e vorba de sume mari în lei, atunci cu siguranță este o afacere să procuri dolari acum", a recomandat sursa.

Expertul mai spune că acum Banca Națională ar trebui să se orienteze în această perioadă spre dolar și să deprecieze moneda euro, adică să întărească leul față de euro, aducându-l în zona 18 lei sau 17 lei 80 bani.

UNIMEDIA precizează că, pentru mâine, Banca Națională a stabilit un curs de 16 lei și 66 de bani pentru un dolar, cu 18 bani mai mult decât astăzi.

În același timp, moneda europeană poate fi cumpărată cu 19,48 lei, cu 11 bani mai mult față de cursul stabilit pentru astăzi.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

dolarul , euro , valută , economie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
163 locuitori

Zăicanii Noi este un sat din cadrul comunei Ratuş, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 163 de oameni. Satul Zăicanii Noi a fost întemeiat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.