25 mai 2011, 16:17 Realitatea moldovenească views 9476
25 mai 2011, 16:17 Realitatea moldovenească views 9476

Salvarea noastră constă în reunificarea țării

Recent Euronews a difuzat un reportaj, cu titlul "No Spring for Moldova" (Fără primăvară pentru Moldova), consacrat țării noastre, în care se afirmă necesitatea reunificării țării ca factor decisiv în dezvoltarea economică, socială și umană a Republicii Moldova, precum și pentru realizarea proiecteleor de aderare la Uniunea Europeană.   

Problema majoră, pe care trebuie să o soluţioneze ţara noastră la etapa actuală, este reunirea cu Transnistria şi păstrarea integrităţii teritoriale a statului nostru pe viitor. Acest fapt va duce la soluţionarea multor altor probleme şi va da un impuls enorm dezvoltării teritoriilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Politica statului în toate domeniile urmează a fi orientată spre atingerea acestui scop.

Activitatea oficialilor de cel mai înalt rang trebuie să fie axată pe soluţionarea acestei probleme, precum şi toate activităţile instituţiilor de politică externă a ţării, folosindu-se toate căile accesibile şi eficiente, în orice format rezultativ, cu următoarele postulate: „În Moldova, pot fi admise şi există interesele altor state, dar nu există nici un interes mai presus decît interesele de stat ale Republicii Moldova şi a cetăţenilor săi. Interesul major al Moldovei şi a cetăşenilor săi la etapa dată a istoriei este reîntregirea ţării.” Dacă politica reală a „aliaţilor” cu privire la Republica Moldova contribuie la realizarea postulatului de mai sus, ar trebui să mergem în conformitate cu politica unor asemenea state. Dacă acest lucru nu se întîmplă, diplomaţii moldoveni trebuie să desfăşoare cu mare răbdare activităţi de explicare. Dacă nu sîntem înţeleşi, ar trebui să negociem cu acei care sînt cu adevărat capabili să rezolve „problema transnistreană.” În caz contrar, riscăm să devenim, în cele din urmă, o monedă de schimb în politicile statelor globale, aşa cum s-a întîmplat cu Georgia, care a rămas cu ajutorul material extern, dar fără Abhazia şi Osetia de Sud − o zonă de conflict teritorial nerezolvat.

Nu există nici un lucru mai important în politica internă și externă, decît unirea ţării, de aceea imitarea activităţii în această direcţie este o crimă gravă contra statului şi întregului popor moldovenesc.

Mai multe informaţii despre strategia de dezvoltare a Republicii Moldova află aici.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1814
Populația:
3305 locuitori

Proteagailovca este o localitate din componența municipiului Bender, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Bender și la 66 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2008, populaţia satului constituia 3305 oameni. Satul Proteagailovca a fost menționat documentar în anul 1814.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.