12 mai 2015, 16:31 Realitatea moldovenească views 10369
Cadrele didactice vor avea un Cod de etică profesională
12 mai 2015, 16:31 Realitatea moldovenească views 10369

Cadrele didactice vor avea un Cod de etică profesională

Cadrele didactice din instituțiile de învățămînt general vor avea, începînd cu anul de studii 2015-2016, un Cod de etică profesională. Codul de etică stabilește standarde și reguli de conduită obligatorii pentru toți angajații din învăţămîntul general şi profesional tehnic și vizează eradicarea practicilor inadecvate şi imorale din mediul educaţional.

Codul urmează să asigure menținerea unui grad înalt de profesionalism în exercitarea atribuţiilor şi funcţiilor personalului din învăţămîntul general și profesional tehnic.

Normele de conduită prevăzute de Cod se referă nu doar la relațiile cadrelor didactice cu elevii, dar și la interacțiunea acestora cu părinții/alți reprezentanți legali ai copiilor, colegii de muncă și comunitatea locală.

Codul prevede, între altele, interzicerea oricăror activităţi care pot genera acte de corupţie. Astfel, potrivit documentului, cadrele didactice nu au dreptul să accepte sau să solicite de la elevi, părinţi sau asociaţiile părinţilor sume de bani, cadouri sau servicii, indiferent de destinaţia declarată a acestora. În același timp, angajații școlilor nu pot iniţia sau organiza colectarea de bani sau cadouri. În categoria de activități care generează corupția se numără și impunerea manualelor neincluse în schema de închiriere sau a materialelor didactice auxiliare; activităţile extracurriculare contra plată, cadourile sau alte favoruri; fraudarea evaluărilor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc. Codul își propune să elimine traficul de influenţă şi favoritismul în procesele de instruire şi de evaluare, precum și practica unor profesori de a organiza meditaţii cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

Documentul a fost elaborat, la solicitarea Ministerului Educației, de un grup de experți în cadrul proiectului „Tineri pentru transparență în educație", implementat cu sprijinul PNUD Moldova. Proiectul a fost avizat de către Centrul Național Anticorupție (CNA) și a fost supus mai mult dezbateri cu participarea a peste 200 de cadre didactice și manageriale din țară. Totodată, au fost organizate ședințe cu privire la examinarea proiectului Codului de etică cu participarea reprezentanților CNA, Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, Alinței Anticorupție și Transparency International–Moldova.

Proiectul documentului este propus pentru dezbateri publice, varianta finală urmînd să fie aprobată după expirarea termenului prevăzut pentru acestea.

Textul documentului poate fi găsit aici:

http://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=2277

Sursa: edu.md

Cuvinte cheie:

învăţămînt , profesor , profesie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
534 locuitori

Găureni este un sat din cadrul comunei Zîmbreni, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 534 de oameni. Satul Găureni a fost menționat documentar în anul 1527.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.