27 mai 2015, 16:57 Realitatea moldovenească views 7088
Porumbul, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr, afectate de secetă
27 mai 2015, 16:57 Realitatea moldovenească views 7088

Porumbul, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr, afectate de secetă

Culturile de primăvară, compromise din cauza secetei din ultima perioadă. Potrivit specialiştilor, nivelul umidităţii solului a scăzut considerabil în luna mai, iar din această cauză, cel mai mult a fost afectat porumbul, floarea-soarelui şi sfecla de zahăr, relatează Mesager.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe o bună parte din terenurile agricole, solul este uscat până la 20 de centimetri adâncime. Specialiştii spun că seceta va afecta nu numai plantaţiile de floarea-soarelui şi porumb, dar şi pe cele semănate cu grâu de toamnă. Chiar dacă în următoarele zile se prevăd ploi slabe, acestea nu vor influenţa în bine situaţia.

„Este lipsă de precipitații, pe unele locuri în jur de zero procente. Acest lucru este foarte alarmant. Toți sunt cu ochii pe cer și așteaptă aceste precipitații care pot salva situația, dar din păcate, SHS a prognozat pentru următoarele zile ploi neînsemnate și acelea doar pe alocuri", afirmă Valeriu Cazacu, șef secție, SHS.

Andrei Starii din raionul Drochia are o experienţă de peste 40 de ani în sectorul agrar. Antreprenorul a semănat 450 de ha de floarea-soarelui, aproape 100 de ha de sfeclă de zahăr şi alte 90 de ha de soia. Are în gestiune și o livadă de prun, pe care seceta deocamdată nu a afectat-o. Pentru că are datorii la bănci, pentru creditele contractate anterior, fermierul nu-şi permite să viseze la un sistem de irigare performant.

„Seceta ne-a afectat foarte mult, deja se văd pierderi de 35-40 la sută. După ridicarea euro și dolarului, la fel au crescut prețurile la motorină și la îngrășăminte, la tot necesarul. Nu știm ce vom face", spune Andrei Starii.

Cele mai grave secete au fost înregistrate în anii 2007 și 2012. Spre exemplu, cea din 2007, a afectat 80 la sută din teritoriul Republicii Moldova, iar pierderile înregistrate au fost de peste 12 miliarde de lei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

agricultura , seceta , ploi , fermieri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1872
Populația:
52 locuitori

Bogdanovca este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 52 de oameni. Satul Bogdanovca a fost menționat documentar în anul 1872.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.