01 iunie 2015, 15:26 Realitatea moldovenească views 9115
Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova și Rosselhoznadzor: Am ajuns la o înțelegere
01 iunie 2015, 15:26 Realitatea moldovenească views 9115

Ministerul Agriculturii al Republicii Moldova și Rosselhoznadzor: Am ajuns la o înțelegere

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) al Republicii Moldova și Serviciul rus „Rosselhoznadzor" au convenit asupra unui complex de măsuri pentru sporirea nivelului de siguranță la exportul de mărfuri agricole moldovenești în Rusia și neadmiterea reexportului pe piața rusă a producției din țări terțe prin teritoriul statului nostru, informează NOI.md.

Potrivit serviciului fitosanitar rus, la înțelegerile respective s-a ajuns în cadrul întrevederii de lucru a delegației „Rosselhoznadzor" cu conducerea MAIA și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Delegația rusă a fost condusă de adjunctul directorului „Rosselhoznadzor", Alexei Alexeenko, iar delegația moldovenească – de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula. La întrevedere au mai participat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin, șeful ANSA, Iurie Carp, responsabili din cadrul Serviciului „Rosselhoznadzor" și al structurilor abilitate din Moldova.

Părțile au discutat un spectru larg de probleme de interes reciproc. În particular, s-a menționat că s-a reușit reluarea exportului în Rusia a merelor și producției din carne de la unele întreprinderi moldovenești. Totodată, s-a decis luarea unui complex de măsuri pentru consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul asigurării siguranței la livrarea producției aflate sub control și carantină. Partea moldovenească și-a exprimat interesul sporit pentru majorarea producției mărfurilor aflate sub control și carantină pentru exportul pe piața rusă. Reprezentanții Moldovei au dat asigurări că vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a preveni exportul pe teritoriul Rusiei a produselor care prezintă pericol veterinar-sanitar și fitosanitar.

Părțile au fost de acord că este necesar de întreprins acțiuni în vederea neadmiterii reexportului ilegal din țări terțe prin teritoriul Moldovei și de sporit eforturile în combaterea producției contrafăcute. Totodată, s-a convenit și asupra efectuării schimburilor de informații, desfășurarea unor stagii, seminare în domeniul controlului veterinar și fitosanitar.

În cadrul discuțiilor s-a subliniat că, avînd în vedere interesul cercurilor de afaceri din Rusia și Moldova, părțile au examinat posibilitatea extinderii listei producției aflate sub carantină la livrările reciproce. În particular, partea moldovenească s-a arătat interesată de exportul în Rusia a puieților de pomi fructiferi și a semințelor.

Totodată, părțile au convenit să perfecționeze sistemele electronice de certificare veterinară și fitosanitară, control de laborator și monitorizarea producției ca instrument vital de asigurare a siguranței alimentare. Părțile au convenit, de asemenea, să perfecționeze sistemul de comunicare operativă bilaterală.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

export , Rusia , agricultura , piata

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
138 locuitori

Boroseni este un sat în componenţa comunei Elizavetovca, raionul Donduşeni. Suprafaţa satului este de 5 km pătraţi. Satul Boroseni este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Donduşeni şi la 224 km de Chișinău.  Populaţia satului constituie 138 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Boroseni datează din 7 aprilie 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.