08 iunie 2015, 11:40 Realitatea moldovenească views 7392
Universităţile din Republica Moldova, solicitate de studenţii străini
Foto: bsmu.by
08 iunie 2015, 11:40 Realitatea moldovenească views 7392

Universităţile din Republica Moldova, solicitate de studenţii străini

Diplomele recunoscute peste hotare şi calitatea studiilor - aceasta îi atrage pe masteranzii, doctoranzii şi studenţii din România, Suedia şi Israel. Rectorii universităţilor susţin că studiile superioare căpătate în Republica Moldova, chiar dacă nu au ajuns la nivelul celor din Franţa şi Germania, sunt de calitate, relatează Mesager.

La întrebarea de ce aleg să-şi continue studiile la Chişinău, studenții au răspuns că le place aici.

Alături de studenţii din România, în Republica Moldova vin să-şi facă studiile tineri din Suedia. Alen s-a înscris la facultate toamna trecută. Acum, susţine primul examen. „Îmi place foarte mult să-mi fac studiile în Moldova, e foarte diferit de Suedia. Profesorii sunt foarte bine pregătiţi. Mă surprinde cât de uşor îmi este să mă adaptez, pentru că toată lumea vorbeşte engleza", spune tânărul.

Mii de studenţi sunt veniţi din Orientul Mijlociu, toţi cu dorinţa de a obţine o diplomă de studii superioare.

„Vreau să spun că, calitatea studiilor este înaltă şi lectorii sunt foarte bine pregătiţi şi este un nivel european de studii", afirmă Omar, student, Israel.

Calitatea studiilor superioare nu este cu nimic mai prejos decât la unele universităţi din Europa, susţin unii rectori. „Încă nu am atins nivelul Franţei, Germaniei, Marii Britanii, dar nu suntem departe", susține Andrei Galben, rector Universitate.

Moldova poate trece mai uşor prin procesul de europenizare, de modernizare, dacă va avea un învăţământ de calitate, afirmă profesorii. Deschiderea uşilor universitare către întreaga lume va permite Moldovei să se apropie mai repede de tot ce se numeşte europenizare şi globalizare. „Ne antrenăm nu de dragul de a ne antrena în activităţi care să sune frumos, este important ca absolvenţii universităţii, împreună cu cei din alte universităţi, prin acţiuni educaţionale, ştiinţifice, să participe la intensificarea procesului de unificare, de antrenare în comun a statelor lumii", a mai adăugat Andrei Galben.

Numărul total de tineri străini care studiază în universitățile de la noi trece de 4000. Instituţiile cu cei mai mulți studenți străini sunt Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova şi Academia de Studii Economice. Cei mai mulţi studenți provin din Israel, România, Ucraina, Bulgaria, Germania şi alte state.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1635
Populația:
796 locuitori

Volodeni este un sat din cadrul comunei Bleşteni, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 0.93 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.19 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 796 de oameni. Satul Volodeni a fost menționat documentar în anul 1635 cu denumirea Vlădeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.