04 august 2015, 10:03 Realitatea moldovenească views 6544
Chirtoca: Cea mai importantă problemă la negocierile cu FMI este micșorarea costului creditului
04 august 2015, 10:03 Realitatea moldovenească views 6544

Chirtoca: Cea mai importantă problemă la negocierile cu FMI este micșorarea costului creditului

Mediul de afaceri din Moldova susține intenția noului prim-ministru de a întreprinde măsuri pentru a micșora ratele dobînzilor la credite. „Valeriu Streleț vine din business și înțelege că ratele la credite în economie reprezintă problema-cheie pentru dezvoltarea economiei", a declarat președintele holdingului „DAAC Hermes", Vasili Chirtoca, într-un interviu pentru NOI.md.

În opinia lui Vasili Chirtoca, în această situație un rol important îl poate juca guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, care este „sau principalul partener al premierului în dezvoltarea economiei, sau principala frînă și obstacol". „Însă judecînd după aprecierile făcute de noul șef al Executivului, el nu mizează pe un parteneriat cu actuala conducere a BNM".

Omul de afaceri consideră că nu este suficient ca la o etapă anumită rata de bază a BNM să fie redusă sub 10%, deoarece aceasta ar putea să nu aibă efectele scontate. „Este foarte important de corectat în ansamblu Legea cu privire la BNM, schimbînd prioritățile și principala sarcină de activitate de la «asigurarea și susținerea stabilității prețurilor» (practica demonstrează că aceasta este o simplă doleanță) la activitatea pentru «stimularea dezvoltării economiei»".

Potrivit președintelui holdingului „DAAC Hermes", este de dorit ca BNM să întreprindă măsuri privind trecerea integrală a economiei moldovenești la moneda națională, asigurarea băncilor comerciale cu resurse calitative în lei, ieftenirea creditelor în lei pînă la 5-7% anual și „lungirea" semnificativă a banilor (pînă la 5-15 ani pentru proiecte investiționale).

Potrivit lui Vasili Chirtoca, „este un volum enorm de muncă și pregătindu-se pentru negocieri cu FMI noul Guvern ar trebui să ajungă la un consens cu această organizație în ceea ce ține de dezvoltarea sistemului financiar moldovenesc, în primul rînd, în problemele care se referă la costul creditului". „Nu va fi ușor, deoarece actuala Legea cu privire la BNM a fost adoptată în anul 2006 în mare parte sub influența FMI".

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
197 locuitori

Anini este un sat din cadrul comunei Lăpuşna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Anini a fost întemeiat în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.