26 noiembrie 2011, 12:08 Realitatea moldovenească views 5007
26 noiembrie 2011, 12:08 Realitatea moldovenească views 5007

Din 2012, medicii moldoveni vor putea călători în Uniunea Europeană în condiţii profesionale mai bune

Din anul 2012, cadrele medicale din Republica Moldova ar putea beneficia de prima platformă legală de migraţie profesională, din Uniunea Europeană. Acest lucru va fi posibil datorită Proiectului "Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova". Proiectul a fost preconizat pentru o perioadă de 36 de luni şi beneficiază de o finanţare europeană de 2 milioane de euro. Proiectul are drept obiectiv crearea unui cadru mai bun pentru migrarea legală pentru a reduce impactul negativ asupra sistemului sănătăţii, precum şi a facilita reintegrarea cadrelor medicale care se întorc în ţară.

Potrivit colaboratorilor, o acţiune majoră preconizată în cadrul proiectului este încheierea unui şir de acorduri bilaterale între Republica Moldova şi statele-membre ale UE, ce ar permite migraţia legală circulară a cadrelor medicale. "În ultimele două decenii, peste 40% din cadrele medicale din ţară au părăsit sistemul sănătăţii, mulţi din ei migrînd peste hotare. Astfel numărul medicilor a scăzut de la 16 000 în 1990 pînă la 10 000 în 2010”, a spus ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. El şi-a exprimat speranţa că situaţia creată va putea fi redresată cu sprijinul oferit de parteneri în cadrul proiectului.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a accentuat caracterul inovator şi unic al proiectului. „Este pentru prima dată cînd un proiect ce abordează fenomenul migraţiei este axat pe un grup de profesionişti. Pentru Uniunea Europeană acesta este un proiect pilot, de rezultatele lui va depinde susţinerea în continuare a proiectelor similare în regiune", a spus Schuebel. Proiectul va fi implementat de Biroul Regional Pentru Europa al OMS, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1868
Populația:
491 locuitori

Codreni este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreni și Zloți. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cimișlia și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 491 de oameni. Satul Codreni a fost menționat documentar în anul 1868.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.