19 septembrie 2015, 13:00 Realitatea moldovenească views 7071
Guvernul și-a prezentat prioritățile în domeniul protecției sociale
19 septembrie 2015, 13:00 Realitatea moldovenească views 7071

Guvernul și-a prezentat prioritățile în domeniul protecției sociale

Elaborarea unei noi strategii de ocupare a forței de muncă este una dintre priorităţile anunțate astăzi de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Inițiativa are drept scop armonizarea cadrului legal în domeniu cu cel al UE, a anunțat ministrul Mircea Buga, informează NOI.md.

Instituția urmează să elaboreze și un mecanism de majorare anuală a salariului angajaților pe măsura creșterii indicelui prețului de consum. În scopul creșterii protecției sociale a salariaților cu retribuție mică, urmează a fi revizuit modul de stabilire a salariului minim pe țară.

Una dintre reformele cele mai dureroase, dar şi absolut necesare, se referă la sistemul de pensii, a precizat Mircea Buga. În acest sens, Ministerul a inițiat deja procesul de unificare a condițiilor de stabilire a dreptului la pensie, fiind majorată vîrsta de pensionare pentru anumite categorii de cetățeni – procurori și funcționari publici. Autoritățile își propun să unifice modalitatea de calcul a pensiei, astfel încît pensia asigurată să fie calculată după aceeaşi formulă de calcul pentru toate categoriile de cetățeni.

La capitolul asigurării egalităţii între femei şi bărbaţi, autoritățile își propun să elaboreze o nouă strategie în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie. În ceea ce privește protecția sociale a persoanelor cu dizabilități, ministrul a vorbit despre necesitatea asigurării incluziunii sociale și crearea de servicii specializate de suport.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1629
Populația:
948 locuitori

Voloave este un sat din cadrul comunei Parcani, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 154 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 948 de oameni. Satul Voloave a fost menționat documentar în anul 1629.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.