01 noiembrie 2015, 10:35 Realitatea moldovenească views 5312
Şase companii vinicole din Găgăuzia vor putea relua exportul produselor în Federaţia Rusă
01 noiembrie 2015, 10:35 Realitatea moldovenească views 5312

Şase companii vinicole din Găgăuzia vor putea relua exportul produselor în Federaţia Rusă

Rosselhoznadzor a propus întreprinderilor din autonomia găgăuză Tartcomvin, Jemciujina, Vinuri de Comrat, DK-Intertrade, Cioc Maidan Vin, Suvorov-Vin să prezinte mostre de producţie la Centrul de Igienă şi Epidemiologie din Moscova pentru a lua o decizie privind reluarea treptată a exporturilor în Federaţia Rusă.

Despre aceasta se vorbeşte într-o scrisoare a directorului Rospotrebnadzor, Ana Popov, adresată başcanului Găgăuziei, Irina Vlah. Potrivit spuselor sale, calitatea şi siguranţa vinurilor acestor companii au fost stabile.

Evaluând posibilitatea de a relua livrările de vin din partea companiilor "Nexovin", "Moldiugvin" , "Aurnecvin" , "GGL-Prim", "Negvid Prod" şi "Alianta Vin". Ana Popov a declarat că experţii Rospotrebnadzor nu au vizitat anterior aceste companii. Directorul a informat ce documente şi date trebuie să prezinte pretendenţii în cauză pentru a soluţiona această problemă.

Rospotrebnadzor a sistat oficial importul de vinuri moldoveneşti din 11 septembrie 2013, motivul invocat fiind "identificarea unei partide de produse alcoolice, care nu întruneşte cerinţele de siguranţă privind conţinutul de dibutilftalat şi di (2-etilhexil) ftalat".

În contextul interdicţiei impuse vinurilor moldoveneşti, Rospotrebnadzor a permis operarea livrărilor doar unor companii vinicole din Transnistria şi Găgăuzia, autorităţile căror se opun integrării europene şi apropierii de Uniunea Europeană.

La momentul actual permisiune de a exporta vinuri în Federaţia Rusă deţin cinci companii găgăuze: Sardrisvin, Cazaiac - Vin, Invinprom, Vinaria Bostavan şi Tomai-Vinex.

Potrivit surselor Rospotrebnadzor, în primul semestru aceste companii au livrat în Federaţia Rusă 243 de partide de produse vinicole cu un volum total de 2 314 262 litri, şase partide de coniac cu un volum total de 19 370 litri şi 111 loturi de vin în butelii, în volum de 2 623 587 litri.

Sursa: infotag.md

Cuvinte cheie:

vin , Găgăuzia , export , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.