03 noiembrie 2015, 10:35 Realitatea moldovenească views 5833
BNM pune în circulaţie opt monede comemorative
03 noiembrie 2015, 10:35 Realitatea moldovenească views 5833

BNM pune în circulaţie opt monede comemorative

Începând de ieri, 2 noiembrie, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a pus în circulaţie opt monede comemorative ca mijloc de plată şi în scop numismatic.

Una dintre acestea, dedicată scriitorului național din sec. XIX-XX, Constantin Stere, a fost bătută în aur și în argint, completând seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt" din mun. Chişinău". Moneda din aur are valoarea nominală de o sută lei și un tiraj de 300 unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități.

Alte două monede din argint suplimentează seria „Personalităţi" și sunt dedicate lui Grigore Vieru și Constantin Constantinov. Piesele au respectiv valoarea nominală de o sută și 50 lei, iar tirajul de o mie și 500 unități.

Prin emisiunea monedelor din argint: „Maria Bieșu - 80 de ani de la naştere" și „Conacul Pommer" sunt inaugurate două serii - „Femei celebre" și „Conace boierești". Astfel, comemorarea primadonei Operei Naționale a deschis o nouă pagină în omagierea personalităților feminine din Republica Moldova. Cealaltă monedă repune accentele istorice pe valoarea arhitecturală a caselor din satele noastre. Ambele monede au valoarea nominală de 50 lei și tirajul de 500 unități.

Seria „Locașuri sfinte", de asemenea, mai include de astăzi o monedă – „Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului", „Muzeul Satului, Chişinău". Cu o valoare nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități, piesa este o continuare a punerii în valoare a monumentelor de arhitectură veche autohtonă de acest gen. Moneda „Broasca – ţestoasă - de – baltă" din seria „Cartea Roşie a Republicii Moldova" are valoarea nominală de 50 lei și un tiraj de 500 unități.

Comercializarea monedelor comemorative și jubiliare se efectuează prin intermediul băncilor licențiate, la un preț de până la trei la sută peste cel stabilit de BNM.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

moneda , banca , BNM , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9801 locuitori

Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită,  este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.