03 noiembrie 2015, 11:38 Realitatea moldovenească views 8056
Un inventator moldovean promite să protejeze omenirea de accidentele aeriene
03 noiembrie 2015, 11:38 Realitatea moldovenească views 8056

Un inventator moldovean promite să protejeze omenirea de accidentele aeriene

Alexandru Bălan, absolvent al Universității Tehnice din Moldova, a putut să impresioneze întreaga comunitate științifică la nivel mondial cu invenția sa, după care s-au format deja cozi de clienți, care-i promit creatorului miliarde de dolari. Această invenție i-a cointeresat cel mai mult pe experții de la NATO. Obiectivul principal al invenției revoluționare constă în salvarea oamenilor în cazurile accidentelor aviatice, căci precum promite creatorul nostru, în timpul impactului aeronavei cu solul, aceasta nu va exploda, iar pasagerii nu vor primi traume.

Esența invenției constă în două amestecuri revoluționare noi: SIAAB1 2013 și SIAAB2 2013. SIAAB2 SIAAB1 2013 este un amestec special, formula chimică a căruia nu este divulgată, pînă cînd.

Adăugarea amestecului în kerosen modifică structura chimică și după impact combustibilul se va transforma într-o substanță solidă, similară cu nisipul verde. Aprinderea combustibilului devenind astfel imposibilă. Totodată, raportul amestecului SIAAB1 față de kerosen trebuie să fie de 1 litru la 100 de litri de combustibil.

Cel de-al doilea amestec se numește SIAAB2 2013. Acesta reprezintă un amestec hibrid lichid și spumos, formula căruia, de asemenea, nu este dezvăluită pînă cînd. Acest amestec se va afla înăuntrul cilindrilor de titan, situați în interiorul cabinei. Cu 8 secunde înainte de prăbușire cilindrii se vor activiza automat și vor umple cu această substanță interiorul salonului, care în contact cu aerul se mărește de 416 ori formînd un fel de cocon de spumă care se întărește foarte rapid și blochează orice mișcare a pasagerilor, protejîndu-i astfel de eventualele traume. După aproximativ 30 de secunde, spuma revine înapoi la starea inițială − acțiunea energiei impactului durează nu mai mult de 4-5 secunde. Creatorul menționează că substanța are un miros ușor înțepător, dar este inofensivă pentru piele și ochi.

Acum ceva timp în urmă a apărut informația că instalarea unui astfel de sistem de securitate va necesita renunțarea la 20 de locuri de pasageri din avioane, dar însuși autorul invenției, s-a grăbit să infirme această informație:

"Aeronavele moderne sînt mai ușoare de 1,5 ori, față de cele dinainte. Masa, pe care o vom adăuga, spre exemplu, la bordul celui mai mare avion − A380 −va constitui maxim trei tone. Totodată trebuie de menționat faptul că puterea motorului aeronavei și suprafața aripilor lui permite adăugarea a mai mult de 30 de tone de sarcină utilă".

Potrivit comunicatului lui Bălan, prezentarea proiectului său va avea loc în Statele Unite ale Americii.

"În prezent sîntem în căutarea unui loc potrivit în California pentru testarea sistemului. Sarcina noastră este să găsim cel mai potrivit aeroport și licență pentru a efectua testele. Am reușit deja să găsim un avion vechi, căruia i-a mai rămas să zboare, în cel mai bun caz, circa 5000 de kilometri.

Avem de gînd să implementăm tehnologia noastră la bordul aeronavei și să dotăm nava cu senzorii necesari de monitorizare a navei, precum și cu manechine. Testele sînt planificate pentru a doua jumătate a acestui an. Cred că mulți vor fi de acord că văzînd un avion care cade cu viteză foarte mare și care în rezultatul impactului cu solul nu explodează este un adevărat miracol! Credem în succesul testelor viitoare, deoarece testele anterioare în condiții de laborator s-au dovedit a fi un succes nemaipomenit".

Vă întrebați, probabil, de ce testările vor avea loc în Statele Unite ale Americii, și nu în Moldova? Este foarte simplu: în Patrie de proiectul lui Bălan nu s-a arătat interesat, din păcate, nimeni.

"Pentru prima dată am comunicat despre invenția mea la Chișinău", spune Bălan.

"Am fost la Academia de Științe a Republicii Moldova. M-au privit cu mare consternare. Am cerut de mai multe ori să fiu ajutat să organizez o prezentare, dar nu i-a păsat nimănui. Am invitat oficial funcționarii la prezentarea din țară, dar mi-au răspuns doar cîțiva. Atunci mi-am dat seama că în această țară, nu s-a schimbat nimic în cei 20 de ani de independență. Oamenii umblă îmbrăcați în haine la modă, dar mentalitatea lor a rămas aceeași. La rîndul lor, cei de la NATO s-au arătat interesați de ideea mea din start și s-au aprins chiar la ideea de a o introduce pe aeronavele militare. Doar știți, cît de important a fost întotdeauna pentru America ca peste tot și cît mai des să apară inscripția «Made in USA». Doar imaginați-vă ce capital financiar va obține țara care va poseda o asemenea tehnologie? Republica Moldova ar fi putut deveni în cîțiva ani în Elveție!"

Cu toate acestea, mulți privesc această idee cu mare scepticism. Autorul acestor rînduri e și el de părere că pînă cînd totul pare a fi science-fiction și nimic mai mult.

Serghei Fedoseev, șeful Direcției de organizare a traficului aerian SE «MoldATSA» comentează:

"Fără să cunoaștem caracteristicile fizice și chimice ale invenției sistemului de securitate creat de Alexandru Bălan este foarte dificil să facem o evaluare lipsită de ambiguitate. Eu sînt foarte sceptic în legătură cu această descoperire. Cerințele actuale de securitate a aeronavelor sînt foarte mari, iar punerea acesteia în aplicare în construcția aeronavelor este ceva radical nou, iar tot ce e nou este extrem de dificil. În cazul în care invenția dată nu va trece testările și nu va fi recunoscută de către OACI (Organizația Aviației Civile Internaționale) și IATA (International Air Transport Association), precum și dacă și nu va trece procedurile necesare pentru certificare (în conformitate cu cerințele organizațiilor internaționale), atunci acest proiect va fi, practic, imposibil de realizat".

Totuși în cazul în care testările în condiții reale, vor fi de succes, atunci un astfel de sistem de securitate, cel mai probabil, va fi adoptat în întreaga lume. Mai mult decît atît, sistemul va fi folosit nu numai în cazul avioanelor, ci și a automobilelor.

Sursa: hi-news.ru

Cuvinte cheie:

avion , accident , tehnologie

Comentarii

 (1)
  • #1 Resident Răspunde Citează selecţia
    Если...не пройдет проверки...не будет признано...не пройдет нужных процедур...Знакомые слова неудачника.
    "...если испытания в реальных условиях пройдут успешно, то подобная система безопасности, скорее всего, будет принята во всем мире..." И теперь пора делать кошачьи глазки, авось кто-нибудь "что-нибудь" подарит.)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
85 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Lenin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2002, populaţia localității constituia 85 de oameni. Satul Pobeda a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.