11 noiembrie 2015, 15:01 Realitatea moldovenească views 8106
Gazoductul Iași-Ungheni s-a dovedit a fi inutil
11 noiembrie 2015, 15:01 Realitatea moldovenească views 8106

Gazoductul Iași-Ungheni s-a dovedit a fi inutil

România nu va livra în această iarnă gaze naturale Republicii Moldova, pentru că nu există cerere și există probleme tehnice cu conducta care unește sistemele de transportare a gazelor naturale din cele două țări. Potrivit portalului român economica.net, în situația creată investițiile de 26 de milioane de euro în construcția gazoductului Iași-Ungheni momentan sînt inutile, notează NOI.md.

Potrivit sursei citate, în această iarnă România nu va livra Moldovei niciun metru cub de gaze naturale, deoarece partea moldovenească nu a solicitat acest lucru companiei „Petrom", care anterior a livrat deja gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni la un preț mai mic decît cel oferit de „Gazprom". Totodată, se menționează că România nu ar fi putut livra gaze naturale în cantități mari chiar dacă ar fi existat solicitarea respectivă, deoarece presiunea în gazoductul Iași-Ungheni trebuie să fie mai înaltă decît în conductele companiei românești „Transgaz". De aceea, pentru a livra gaze naturale în cantități mari din România în Moldova, este necesar de construit cîteva stații de compresoare care să ridice presiunea în conductele românești, iar pentru aceasta este nevoie de investiții mari.

Publicația românească amintește că gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat cu mare fast pe 27 august 2014, de Ziua Independenței Moldovei. Atunci s-a afirmat că importul de gaze naturale din România este un pas important în realizarea strategiei Guvernului Republicii Moldova privind consolidarea securității energetice a Moldovei, diversificarea surselor de livrare și micșorarea prețului la combustibil. Ex-premierul României Victor Ponta a declarat că gazoductul Iași-Ungheni este cel mai important proiect pentru Moldova, iar autoritățile moldovene au menționat necesitatea prelungirii conductei pînă la Chișinău.

Potrivit portalului economica.net, la modul practic România a livrat Moldovei doar 1 milion de metri cubi de gaze naturale, în perioada martie-aprilie 2015. Conform contractului, prețul gazului românesc pentru Moldova a constituit 1010 lei românești (circa 250 de dolari SUA), în timp ce prețul la combustibilul livrat atunci de „Gazprom" era de 330 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Totodată, potrivit experților moldoveni, în condițiile în care prețul la gazele naturale rusești, în trimestrul IV al anului 2015, s-a redus pînă la 200 de dolari pentru o mie de metri cubi, procurarea gazului românesc a devenit neconvenabilă din cauza prețului care acum este cu 25% mai mare decît cel oferit de „Gazprom".

Ministerul Economiei a subliniat anterior că prin conducta Iași-Ungheni, deocamdată, pot fi livrate doar circa 1 milion de metri cubi de gaze naturale pe an, necesitățile Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană) fiind de 1,2-1,3 miliarde de metri cubi. Pentru majorarea livrărilor gazoductul Iași-Ungheni trebuie prelungit pînă la Chișinău, unde se află circa 60% dintre consumatori. De asemenea, este necesar de construit două stații de compresoare pe teritoriul României.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

gazoduct , Moldova , Romania

Comentarii

 (3)
  • #3 dddd Răspunde Citează selecţia
    Неожиданно давление разное оказалось, наверно Россия специально давление в трубах повысило! Не руководство, а сборище идиотов.
  • #2 maria Răspunde Citează selecţia
    Тупейший проект 21 го века,жаль,что он произошёл в Молдове.Чем же вам"патриотам" не угодил Российский газ, который уже есть в наших домах?Что,румынский дешевле или горит лучше, или пахнет румынской землёй?Угробили миллионы ,что бы два премьера-вора сфотографировались на фоне газовой трубы? Дорогое селфи!
  • #1 rrrrrrrrr Răspunde Citează selecţia
    А что,раньше не знали специалисты о необходимости компрессионных станций? Политика рулит.Даже во вред стране.И где "ПАТРИОТЫ" в руководстве страны? Что то задний ход даем.И с чего бы это?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1569
Populația:
2461 locuitori

Copăceni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gavrilovca, Vladimireuca, Petrovca, Evghenievca, Antonovca și Copăceni. Localitatea este aşezată pe cursul de sus al rîuleţului Ciulucul Mare, la distanța de 7 km de oraşul Sîngerei și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2461 de oameni. Satul Copăceni a fost menționat documentar în anul 1569.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.