22 decembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 7022
Serviciile speciale ale Moldovei vor avea propriul cod
22 decembrie 2015, 14:15 Realitatea moldovenească views 7022

Serviciile speciale ale Moldovei vor avea propriul cod

Consiliul Europei va propune țărilor europene să elaboreze propriul cod – „Intelligence Сodex" pentru serviciile lor speciale și alte organe care practică activitate de contraspionaj și participă la interceptarea informației din canalele interne și externe de comunicații. În afară de aceasta, se propune instituirea interzicerii directe a urmăririi în scopuri politice, economice și diplomatice.

După cum menționează Alexei Marciuc, expert regional al Fundației canadiene SecDev Foundation, director al Institutului de politici informaționale, astăzi pretutindeni se acordă atenție sporită problemelor securității în internet în contextul respectării drepturilor utilizatorilor și protecției informației personale.

Potrivit lui, cod vor fi expuse regulile de care trebuie să se ghideze serviciile speciale la combaterea criminalității, terorismului și manifestărilor de extremism. Codul reglementează problemele interacțiunii dintre organele competente ale diferitor țări, precum și va permite schimbul exclusiv de date, obținute cu ajutorul măsurilor legale și doar în scopurile pentru care au fost colectate.

Inițiativa privind elaborarea codului este inclusă în recomandările privind problemele urmăririi și protecției informației personale, care au fost examinate săptămîna trecută la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg. Dezbaterile au avut loc în cadrul Comitetului consultativ al Convenției privind protecția persoanelor private în ceea ce privește prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.

„La ședința Comitetului consultativ a fost, de asemenea, examinată necesitatea ridicării nivelului de protecție a informației personale a cetățenilor. Consiliul Europei propune amendamente la legislație, care nu vor permite fiecărei țări să interpreteze normele curente de drept în mod propriu, deseori contrar practicii europene și internaționale. Moldova nu trebuie să stea deoparte de la dezbateri, deoarece această problemă este la fel de actuală și pentru ea", spune Alexei Marciuc.

Expertul SecDev Foundation crede că deciziile în acest domeniu trebuie să aibă un caracter mai deschis, să devină obiect de dezbateri publice. Potrivit lui, în cazul urmăririi activității în rețea și informaționale, justificate prin necesitatea de a preveni eventuale crime, viața privată a omului nu trebuie să devină obiect al potențialelor amenințări.

Sursa: www.noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.