05 ianuarie 2016, 16:01 Realitatea moldovenească views 6834
Brutarii lucrează de zor pentru a coace cît mai mulţi crăciunei
05 ianuarie 2016, 16:01 Realitatea moldovenească views 6834

Brutarii lucrează de zor pentru a coace cît mai mulţi crăciunei

Naşterea Domnului pe stil vechi este tot mai aproape, iar brutarii lucrează de zor pentru a face faţă cererii mari de crăciunei.

Cei care nu au timp să-i coace acasă, îi pot găsi în magazinele de panificaţie. În aceste zile, un crăciunel costă, în medie, cinci lei.

În doar 24 de ore, brutarii de la cel mai mare combinat de panificaţie din ţară au copt şase tone de crăciunei. Ei spun că, în ajunul Crăciunului, lucrează de două ori mai mult decât în zilele obişnuite.

"Sunt trei schimburi de lucru. Lucrează în jur la 50 de oameni în fiecare schimb acum la sărbători. Producem o cantitate zilnică, tot la solicitare, aproximativ câte şase tone de crăciunei şi trei, patru tone de colăcel", a declarat Victoria Voluţă, tehnologul fabricii de pâine.

Doar într-o oră, brutarii produc o mie de crăciunei.

Crăciunelul este o pâine decorativă sub forma cifrei opt neîncheiată în partea de jos şi se oferă colindătorilor în semn de mulţumire.

Potrivit tradiţiei, crăciunelul care se taie şi se coace din primul aluat se va ţine la icoană până la primăvară, când încep lucrările în câmpuri.

Din el mai sunt hrănite şi animalele pentru a avea putere să efectueze muncile agricole.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Crăciunul , sarbatoare , pîine

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
585 locuitori

Zolotievca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Larga și Zolotievca. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Anenii Noi și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Zolotievca a fost menționat documentar în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.