29 ianuarie 2016, 15:16 Realitatea moldovenească views 5510
Participanţii unui forum civic enunţă câteva condiţii pentru guvernare
29 ianuarie 2016, 15:16 Realitatea moldovenească views 5510

Participanţii unui forum civic enunţă câteva condiţii pentru guvernare

Modificarea cadrului legislativ în sectorul bancar, aprobarea pachetului de legi de integritate, numirea unui guvernator la BNM, dar şi demiterea mai multor şefi ai instituţiilor de drept, sunt doar câteva dintre condiţiile enunţate în cadrul unui forum civic. La evenimentul organizat vineri, 29 ianuarie, au participat liderii protestatarilor, reprezentanţii mai multor ONG-uri şi lideri de opinie, transmite IPN.

Liderul proiectului politic „Partidul Acţiune şi Solidaritate", Maia Sandu, susţine că viitorul guvernator al Băncii Naţionale trebuie selectat în cadrul unui concurs jurizat internaţional de guvernatori ai băncilor centrale din ţările UE. De asemenea, în opinia sa, este nevoie de adoptarea pachetului de legi privind integritatea, demiterea procurorului general, care urmează să fie înlocuit cu un procuror european, dar şi de demiterea şefilor structurilor de combatere a corupţiei.

„Trebuie să recunoaştem că există riscuri care pun în pericol însăşi existenţa acestui stat şi sunt o serie de acţiuni care trebuie întreprinse de cei aflaţi la guvernare. Aceste condiţii pot fi îndeplinite în 30 de zile. Acesta este un termen fezabil, dar şi acceptabil pentru ca să nu-i oferim guvernării prea mult timp şi aceste condiţii să se dilueze în altele", a declarat Maia Sandu.

Directorul executiv al Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc, a declarat că prin faptul că oamenii închid ochii la actele de corupţie, este compromis cursul european al Moldovei. „Protestele trebuie să continue şi să fie foarte organizate. Trebuie să fie format un grup de jurişti de la toate partidele, care ar lucra permanent ca să nu se facă o eroare juridică. Trebuie să existe un grup de securitate, care nu doar să observe eventuale provocări, dar şi să le filmeze", a declarat Lilia Carasciuc.

Lilia Snegureac, preşedintele Centrului „Pro dialog", a declarat în cadrul forumului că societatea civilă nu reprezintă şi nici nu susţine partidele politice. „Noi ne-am exprimat dezacordul de felul cum s-a ales Guvernul. Şi la forumul precedent, noi am chemat la unirea tuturor forţelor politice sănătoase. Nu contează cine organizează acest forum. Noi trebuie să fim împreună pentru a răspunde dezideratelor oamenilor. Trebuie să respectăm legea pentru a cere respectarea ei şi din partea altcuiva", susţine Lilia Snegureac.

În cadrul forumului civic a participat şi un reprezentant al societăţii civile din România, Sorin Ioniţă, care a îndemnat ONG-urile din Moldova să înainteze o serie de revendicări care ar putea să le transmită Guvernului român. „În momentul de faţă, Bucureştiul este singurul finanţator. Noi vă cerem ajutorul ca să formulez şi eu nişte condiţii pentru premierul meu. Ce doriţi să punem în acele condiţionalităţi în următoarele două săptămâni? Ca să încercăm să reformăm această ţară", a declarat preşedintele asociaţiei Expert Forum din România.

Un forum civic similar a fost organizat pe 20 ianuarie, ziua în care a fost ales noul guvern în frunte cu Pavel Filip. Atunci discuţiile s-au axat pe consolidarea forţelor dintre societatea civilă şi partidele extraparlamentare.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

forum , parlament , condiții , protest

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1100 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cremenciug este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Cremenciug alcătuia 1 100 de locuitori în anul 1989. Satul Cremenciug a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.