31 ianuarie 2016, 11:55 Realitatea moldovenească views 7223
Câștigătoarea Science SLAM Moldova 2015 este cercetătoarea Iulia Iațco
31 ianuarie 2016, 11:55 Realitatea moldovenească views 7223

Câștigătoarea Science SLAM Moldova 2015 este cercetătoarea Iulia Iațco

Ieri, în incinta cinematografului „Odeon", a avut loc marea finală a concursului Science SLAM Moldova 2015. Cei mai buni slammeri din toate semifinalele au luptat pentru o experiență științifică în afara țării.

Cu un cuvânt de introducere în cadrul evenimentului a venit președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca. „Vreau ca pentru Dvs, cei care participați, să se înceapă de aici cariera, să deveniți mari ercetători, mari conducători ai diferitor instituții de cercetare, academicieni. Numai prin cunoaștere noi putem să-i învingem pe toți", a specificat acesta.

Cei care, preț de câteva ore, au explicat subiectele cercetate pe parcursul a mai multor ani și au răspuns la întrebări pe înțelesul tuturor sunt Iulia Iațco, Dorian Furtună, Alexander Iscenco și Alexandru Ghețan.

După tragerea la sorți, cercetătorii au evoluat pe scenă după cum urmează:

1. Dorian Furtună – etolog, doctor în biologie și autorul cărții „Hommo aggressivus. De ce nu se opresc rîzboaiele și violenț". La Science SLAM, Dorian a răspuns la întrebările Ce factori provoacă formarea unui comportament agresiv? Care sunt efectele pe plan fizic şi emoţional? Se poate face ceva pentru a ţine sub control această problemă şi pentru a o elimina?

2. Alexandr Iascenco - pasionat de printarea 3D și robotică. În cadrul finalei, tânărul a convins publicul că printarea 3D și 4D, precum și robotica fac deja parte din viața și viitorul nostru.

3. Alexandru Ghețan - licenţiat în istorie și masterand la facultatea de Istorie şi Filosofie a USM. La Science SLAM Moldova Alexandru a explicat cum au influențat bolile contagioase Basarabia interbelică, ce eforturi au întreprins autoritățile pentru a gestiona această situație și care a fost impactul social produs de anumite epidemii asupra populației.

4. Iulia Iațco - doctor în biologie și cercetător ştiinţific în laboratorul de Ficobiotehnologie al Institutului de Microbiologie și Biotehnologie. La Science SLAM Iulia a făcut o incursiune în lumea interioară a algelor și a explicat mecanismele de funcționare a acestor micro-biofabrici.

Și pentru că publicul a fost cel ce a avut însărcinarea de a desemna câștigătorul, cel mai aplaubat și apreciat slammer a fost Iulia Iațco, aceasta devenind „Cel mai bun slammer al anului 2015".

„Toți participanții din Marea Finală au fost foarte pregătiți. Tocmai de atât sunt foarte fericită că am câștigat. Mi s-a părut că pentru oameni a fost ceva nou, informativ, interesant și foarte amuzant", a declarat Iulia, care de 15 ani își desfășoară cercetarea la Institutului de Microbiologie și Biotehnologie din Moldova.

Iuliei Iațco i-a fost oferit marele trofeul, precum și posibilitatea de a participa la o experiență științifică în afara țării. Menționăm că Iulia a mai câștigat o dată acest concurs, deținând trofeul primei ediții.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

concurs , tehnologie , bursa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.