01 februarie 2016, 15:01 Realitatea moldovenească views 5377
Tariful la căldură se calculează cu luarea în considerare a suprafeței scărilor
01 februarie 2016, 15:01 Realitatea moldovenească views 5377

Tariful la căldură se calculează cu luarea în considerare a suprafeței scărilor

Potrivit expertului, chișinăuienii plătesc nu numai pentru metrii pătrați ai apartamentelor lor, dar și pentru suprafețele care nu se încălzesc ale scărilor, încăperilor de la subsol și etajele tehnice.

Mulți locuitori din capitală, în special cei din categoriile social-vulnerabile, se plâng că facturile pentru căldură și apă caldă sunt o povară pe care n-o mai pot duce, iar pentru pensionari, mai ales pentru cei singuri, au devenit un adevărat coșmar.

Mulți în general nu sunt în stare să le plătească, iar alții reuşesc să achite toate plăţile pentru căldură abia la începutul sezonului de încălzire a anului următor. Corespondentul Sputnik a decis să clarifice dacă chișinăuienii plătesc pentru încălzirea locuințelor mai mult decât ar trebui sau tariful corespunde cheltuielilor reale ale furnizorului de energie termică.

După cum a declarat pentru Sputnik specialistul pe probleme de gospodărie comunală din Chișinău, consilierul municipal Victor Gurău, facturile mari pentru încălzire sunt condiționate și de faptul că giga-caloria pentru locuitorii unui bloc cu multe etaje nu se calculează în corespundere strictă cu metrii pătrați dintr-un apartament concret, dar cu luarea în considerare a suprafețelor de uz comun.

"În toate clădirile sunt încăperi auxiliare sau locuri de uz comun care sunt proprietate a serviciilor municipale. Ca rezultat, volumul energiei termice care se furnizează în clădire este împărțit în corespundere cu totalul metrilor pătrați ai blocului. Toată energia termică care se pierde în urma al exploatării necalitative a clădirilor, și anume a locurilor de uz comun cum ar fi scările, încăperile de la subsol și etajele tehnice, este inclusă în volumul total, care este repartizat între locuitorii unui bloc cu multe etaje", a subliniat Gurău.

În același timp, potrivit expertului, serviciile abilitatele ale primăriei nu uită să stoarcă de la oameni și plata pentru deservirea blocurilor. Totodată, după cum susține Gurău, în afară de evacuarea gunoiului și serviciile măturătorului, de fapt nimeni nu are grijă de case. În special asta se referă la o elementară izolare termică: înlocuirea geamurilor sparte în scări, reparația ușilor de la intrare etc.

În acelaşi timp, există un panaceu pentru tarifele mari la căldură. Potrivit cercetărilor efectuate într-un șir de foste țări ale lagărului socialist, dacă blocurile de tip sovietic ar fi izolate termic la exterior, ar fi schimbate geamurile și ușile de la scări, consumul de căldură în clădiri s-ar reduce cu 50%, iar ca urmare, și cifrele din facturi.

Respectiv, dacă cetățeanul plătește pentru încălzirea unui apartament-tip cu două odăi 1300 de lei, el ar plăti doar 650 etc. La Chișinău a fost discutat proiectul de izolare termică a clădirilor, iar primarul general Dorin Chirtoacă parcă a anunțat chiar lansarea lui. Dar, potrivit lui Gurău, totul a rămas la nivel de demagogie.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

incalzire , tarife , Chisinau

Comentarii

 (1)
  • #1 MSSR Răspunde Citează selecţia
     Жильцы нашего подъезда сами сделали ремонт и утеплили его,но счета меньше не стали.Подвал ЖЭУ продал или сдал в аренду "Желтку",так за что мы платим???
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1516
Populația:
1259 locuitori

Oneşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Onesti si Strimbeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 68 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1259 de oameni. Satul Onești a fost menționat documentar în anul 1516.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.