02 februarie 2016, 11:34 Realitatea moldovenească views 8778
Tehnologiile informaţionale avansează în topul profesiilor din Moldova
02 februarie 2016, 11:34 Realitatea moldovenească views 8778

Tehnologiile informaţionale avansează în topul profesiilor din Moldova

Tot mai mulţi tineri aleg o carieră în domeniul IT. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai bine plătite meserii, aceasta le deschide mai multe oportunităţi, inclusiv faptul că nu trebuie să plece peste hotare, pentru a supravieţui.

Andrei Oprea este în anul patru la specialitatea de informatică de la Centrul de Excelenţă din capitală. Tânărul spune că de mic îi plăcea să lucreze la calculator şi că speră să devină unul dintre cei mai buni programatori din Moldova. „Pentru mine domeniul IT în primul rând este o pasiune. Îmi doresc să devin un specialist în acest domeniu, să am o carieră de succes, să am un salariu bine plătit și să primesc plăcere de ceea ce realizez", afirmă el.

În situația lui Andrei sunt peste 700 de elevi care studiază tehnologiile informaţionale la Centrul de Excelență din Chișinău. Tinerii recunosc că domeniul le oferă multe oportunități. Iar administrația Centrului susține că face totul pentru a îmbunătăți calitatea studiilor.

Tehnologiile informaționale ocupă o tot mai mare pondere în procesul educațional, afirmă responsabilii din învățământ.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova, cei mai bine plătiţi sunt angajaţii din domeniul IT. Ei primesc în medie peste 11 mii de lei lunar. În prezent, activează peste 22 de mii de specialişti, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din numărul total de salariați.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
502 locuitori

Lopatna este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Orhei și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Lopatna a fost menționat documentar în anii 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.