29 februarie 2016, 16:18 Realitatea moldovenească views 5852
Moldoveanul va participa la un concurs internaţional
29 februarie 2016, 16:18 Realitatea moldovenească views 5852

Moldoveanul va participa la un concurs internaţional

Un elev de 18 ani din Republica Moldova vrea să cucerească America. Este vorba despre Dan Butmalai, care este pasionat de inginerie. În acest an, el ne va reprezenta ţara la cel mai important concurs ştiinţific destinat elevilor. Competiţia se va desfăşura în Statele Unite.

Dan a impresionat juriul cu o metodologie creativă de dezamorsare a minelor şi a artileriei neexplodate. Noutatea proiectului său constă în faptul că mecanismul le permite geniştilor să identifice şi să înlăture de la distanţă, fără a se expune vreunui risc, obiectele explozive şi periculoase rămase în urma confruntărilor armate.

În spatele oricărui câştig stau ore întregi de muncă, multă răbdare şi străduinţă. Chiar dacă a dedicat mai bine de jumătate de an studiului, tânărul spune că nu a făcut-o în zadar, iar experienţa a dat roade. Peste câteva luni, elevul va pleca în Arizona la Competiţia Internaţională „INTEL ISEF".

Tânărul inginer nu se opreşte aici. Chiar dacă şi-a atins scopul, Dan mai are multe idei pentru alte proiecte la fel de ingenioase. Vrea să contribuie la dezvoltarea ţării şi crede că anume aşa o poate face cel mai bine.

Competiţia ştiinţifică „Intel Isef" se va desfăşura în perioada 11-16 mai în Statele Unite ale Americii. La concurs vor participa peste 1.700 de elevi din aproximativ 70 de ţări.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

stiinta , concurs , moldoveanca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
3392 locuitori

Pîrliţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Pîrliţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3392 de oameni. Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.