07 martie 2016, 15:32 Realitatea moldovenească views 6281
Consiliul de asociere Moldova-UE se reuneşte peste o săptămînă
07 martie 2016, 15:32 Realitatea moldovenească views 6281

Consiliul de asociere Moldova-UE se reuneşte peste o săptămînă

Consiliului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană se reuneşte la Bruxelles pe 14 martie. În cadrul acesteia urmează să se discute temeinic despre implementarea Acordului de Asociere semnat de UE şi Moldova în 2014.

Anterior, premierul Pavel Filip a solicitat membrilor Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, adică miniştrilor, intensificarea ritmului de lucru şi pregătire temeinică pentru reuniunea Consiliului de Asociere. Pavel Filip a mai solicitat să fie depuse eforturi maxime ca delegaţia Republicii Moldova să vină cu rezultate concrete la reuniune.

Luna trecută membrii Guvernului au aprobat proiectul Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare. Documentul reprezintă o listă de acţiuni urgente care vor fi întreprinse de autorităţi pentru soluţionarea problemelor identificate în procesul de consultare cu partenerii europeni şi societatea civilă din Republica Moldova. Foaia de parcurs nu înlocuieşte strategiile şi politicile sectoriale aflate în procesul de implementare, ci stabileşte priorităţile pe termen scurt şi mediu, pe o perioadă de 30 de zile, în activitatea Guvernului şi Parlamentului, fiind luate în consideraţie concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la Republica Moldova. Responsabilitatea pentru realizarea măsurilor incluse în document este pusă în sarcina atât a Guvernului, cât şi a Parlamentului şi structurilor independente.

Între timp, în procesul de implementare a reformelor, Parlamentul a adoptat în lectură finală Legea procuraturii, şi în prima lectură pachetul de legi privind integritatea, dar şi un pachet de legi cu referire la sistemul financiar-bancar.

Prima reuniune a Consiliului de asociere a avut loc în martie 2015. Delegaţia Republicii Moldova a fost reprezentată, pe lângă premier, de ministrul afacerilor externe şi integrării europene, ministrul economiei, vicepremierul pentru reintegrare, ministrul finanţelor şi ministrul justiţiei.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

UE , Moldova , asociere

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1522
Populația:
1913 locuitori

Drăguşenii Noi este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Horodca și Dragușenii Noi. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Hîncești și la 60 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1913 oameni. Satul Drăguşenii Noi a fost menționat documentar în anul 1522.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.