22 martie 2016, 09:45 Realitatea moldovenească views 5829
Tehnica de uz casnic se va comercializa în baza unor reguli noi
22 martie 2016, 09:45 Realitatea moldovenească views 5829

Tehnica de uz casnic se va comercializa în baza unor reguli noi

Produsele cu impact energetic, care vor fi plasate pe piaţă, vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de o etichetă ce indică consumul de energie.

O prevedere în acest sens se conţine în proiectul modificărilor şi completărilor, aprobate de Guvern în mai multe regulamentele cu privire la plasarea pe piaţă a maşinilor de spălat, frigiderelor şi aparatelor TV, transmite IPN.

Documentul face concretizări referitor la forma etichetei, precum şi a informaţiei ce urmează a fi plasate pe acesta pentru consumatori, locul unde aceasta necesită a fi plasată.

Potrivit autorilor proiectului, consumul de energie de către electrocasnice înregistrează un trend ascendent, în condiţiile progresului tehnologic şi creşterii ofertei pe piaţă a acestora. Este o problemă pentru majoritatea ţărilor europene, inclusiv pentru Moldova, care importă în proporţie de 95% resursele energetice. Conform unor date, către anul 2020 aparatele casnice vor atinge un consum de peste 2 ori mai mare decât cel înregistrat în 2009, iar emisiile de carbon vor creşte.

Directiva 2010/30 UE a Parlamentului European şi Consiliului recomandă să fie stabilite cerinţe clare privind consumul de energie pentru aparatele de uz casnic. Recomandările ce vizează consumatorii sunt de a procura aparate electrice de uz casnic cu un consum mic de energie. Acesta sunt mai scumpe, dar costul lor se recuperează în facturile mai mici achitate. De, exemplu, frigiderele şi maşinile de spălat de clasa A+++ consumă cu peste 30%mai puţin energie decât cele de clasa A.

Ministerul Economiei, care a prezentat documentul în şedinţa Guvernului îndemnă producătorii şi importatorii să livreze pe pieţă aparate electrice de uz casnic calitative, cu un consum de energie redus.

Modificările şi completările vor intra în vigoare la 3 luni după publicarea acestora în Monitorul Oficial.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

reguli , vînzare , tehnica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.