31 martie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 6062
Pe ce își cheltuiesc salariul moldovenii
31 martie 2016, 16:30 Realitatea moldovenească views 6062

Pe ce își cheltuiesc salariul moldovenii

Moldovenii preferă în continuare să cheltuiască mai mult pentru distracţii sau aspectul vestimentar, decât să investească în educaţie. De asemenea, aproape jumătate din veniturile locuitorilor ţării noastre se duce pentru mâncare.

Datele se conţin într-un raport al Biroului Naţional de Statistică pentru anul 2015. Potrivit documentului, moldovenii reuşesc să cheltuiască mai mult decât câştigă.

Anul trecut, moldovenii au cheltuit cel mai mult pentru mâncare - 42 la sută din veniturile totale. Aproape a cincea parte din banii câştigaţi este alocată pentru dotarea şi întreţinerea locuinţei, iar 11 la sută - pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Totodată, pentru sănătate moldovenii investesc doar 6,5 procente din venituri, iar pentru distracţii, adică alcool, tutun sau petreceri în locurile de agrement - 4,5 la sută.

Locuitorii Moldovei nu se grăbesc însă să investească în educaţie. La acest capitol ei au cheltuit mai puţin de un procent din veniturile totale. Datele statistice mai arată că în 2015, cel mai mult pentru mâncare au cheltuit moldovenii din sudul ţării, aproape 48 de procente. Tot ei au investit mai mult pentru întreţinerea şi dotarea casei.

Locuitorii Capitalei se distrează mai mult decât oamenii din celelalte regiuni ale ţării. În acest scop ei au cheltuit 6,5 procente din venit. În Chişinău se investesc mai mulţi bani şi în educaţie, puţin peste un procent. Pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte cei mai mulţi bani scot din buzunar locuitorii din nordul ţării.

Tot aici cel mai mult se investeşte şi în sănătate. Datele Biroului Naţional de Statistică arată că anul trecut venitul mediu lunar al moldovenilor a fost mai puţin de două mii de lei, iar cheltuielile au fost, în medie, cu 50 de lei mai mari.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

bani , moldovenii , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
171 locuitori

Mărășești este un sat din cadrul comunei Cubolta, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 47 km de orașul Sîngerei și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 171 de oameni. Satul Mărășești a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.